• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home arrow Dopisi arrow Pismo Predsjedniku Skupstine CG
Pismo Predsjedniku Skupstine CG E-pošta
15.04.2011
NVO “Jaz-Mrcevo polje”
KOTOR,10.04.2011.god.                              

C R N A   G O R A

PREDSJEDNIK  SKUPSTINE 

C R N E    G O R E

G-din. RANKO KRIVOKAPIC

 
 
Gospodine Predsjednice, obracamo Vam se kao predstavnici 620 vlasnika,odnosno suvlasnika zemljista u Mrcevom polju u poledjini plaze Jaz,cija je povrsina cca. 2.200.000m2.
Ovo zemljiste,kao i okolno,u ukupnoj povrsini od cca.3.500.000m2 je 1963.godine “oduzeto”,radi formiranja Poljoprivrednog dobra”Boka”, njihovim pravnim predhodnicima ili njima licno (mad ih je jos voma malo zivih ) . Skupstina Crne Gore je,odnosno njena Vlada, da bi ispravila nepravdu iz ranijeg perioda, prema njima i drugima u Republici, donijela “Zakon o vracanju poljoprivrednog zemljista iz drustvene svojine ranijim vlasnicima”,koji je objavljen u sl.list RCG,br.14/1992.goine.

Svoje pravo na potpun povracaj po istom osnovu su u cjelosti su ostvarili svi u Repulici Crnoj Gori (na podrucju Danilovgradske Opstine,na podrucju Hecegnovog:Sutorinsko polje,u Niksicu  i drugi), sem Vlasnika Mrcevog Polja iz Grblja.

Iste godine je Republicki  Zavod za geodtske i imovinsko-pravne poslove,a Podrucne jedinice Budva i Kotor uradili   “Zapisnike o poravnanju” odnosno povracaju poljoprivrednog zemljista ranijim vlasnicima ili njihovim pravnim sljedbenicima za povrsinu od cca.2.200.000m2.Ovi zapisnici imaju snagu izvrsnog naslova te su morali bit i ispravno proknjizeni,a sto do danas nije

uradjeno, vec je uradjeno knjizenje zemljista kao zajednicka svojina sa obimom prava svojine 0/0  i to na sasvim proizvoljo odabranim kat.parcelama.

 

 U daljem vremenskom periodu, tokom 1998godine, na vec vracenu zemlju se knjze firme:AD“Mo-ntepranzo-Bokaprodukt” Tivat na povrsini od 597.899m2 sa obimom prava 1/1,kao i na 591.387m2 sa obimom prava 0/0.

 A.D.:”Boka-komerc“ Kotor na 242.420m2 sa obimom prava 1/1,kao na 966.369m2,sa obimom prava 0/0.     

U Listu Nepokretnosti,za obadvije firme stoji “osnov sticanja imovine –nema podataka”.

Gospodine predsjednice, zar ovaj sluzbeni podatak Katastra nije u najmanju ruku nevjerovatan.    

 

Do sada smo se kao NVO,a u ime I interesu vlasnika, dva puta direktno obracali Direktoru za Nekretnine,kod koga smo naisli na razumijevanje i saradnju ,sto se moze vidijeti iz njegovog dopisa upucenog Podrucnoj jedinici katastra Budva, a na nas zahtjev.

Istim dopisom se izricito trazi od Katastra ,podrucna jedinica Budva, da se po sluzbenoj duznosti, a na osnovu pravosnaznih Poravnanja ima izvrsit knjizenje a odgovorno lice pozvati na odgovornost.                   

No kako se katastar, por.jed.Budva oglusio o ovom dopisu gospodina Orlandica, preko Advpkatske kancelarije Prelevic iz Podgorice , za cije smo angazovanje   do sada na njihov ziro-racun uplatili 39.000 EUR-a , prema “Sporazumu o angazovanju” od17.07.2009.,radi obavljanja svih pravnih poslova u vezi konacne uknjizbe stvarnih vlasnika iz naprijed pomenutih Zapisnika o poravnanju.

 

Do sada je podnijeto 102 kompletirana zahtjeva za uknjizbu, a donijeto 72 Rjesenja za uknjizbu od cega ni jedno nije pravosnazno.  Prvi set , njih 18, donijeto je jos tokom Aprila mjeseca 2010,odnosno vec prije godinu dana.

Posto je firma Montepranzo-bokaprodukt na njih izjavila zalbe, drzavna administracija odnosno Ministarstvo finansija –pravna sluzba, na ista ne donosi konacna Rjesenja, ne obaziruci se na sve propustene zakonske rokove i nase stalno insistiranje,

Ista dokumenta seta od Podgorice do Budve i nazad, navodno i formalno-pravnih razloga (dokumentacija nije uredno slozena,brojevi na omotu spisa nijesu odgovarajuci i slicno).

Na nase insistiranje da se napokon zauzme pravni stav i donese Rjesenje, pravnik u Ministarstvu finansija gospodin Radulovic odgovara da nije jos upoznat sa sadrzinom spisa, iako je kod njega na stolu lezala toliko vremena.

Mislimo da ovakvoj konstataciji nije potreban dodani komentar.

 

Gospodine Predsjednice,mi za sda ne zelimo  da 620 vlasnika, odnosno porodica (oko 2.500 do 3.000 stanovnika) angazujemo na vodjenje pojedinacnih sudskih sporova, koji nijesu potrebni, sobzirom na veoma jasnu pravnu  stvar,a koja se mora i moze rijesiti u Upravnom postupku.

Time bi takodje izbjegli zatrpnost Suda u Kotoru kao nadleznog, a nekoliko stotina porodica Grblja spasili izlozenosti nepredvidivim finansiskim troskovima   i trosenjem svog vremena, koje danas svakako mogu puno korisnije upotrijebiti za objezbjedjenje egzistencije svojih clanova.

Takvo sudsko angazovanje bi svakako  izazvalo vec ionako veliko nezadovoljstvo zbog dosadasnjeg odugovlacenja ovog postupka od strane:Ministarstva finansija-pravne sluzbe, katastra Podrucne Jedinice Budva kao i Kotora.

Pitamo se da li neko ima namjeru da se licno okoristi nerjesavanjem ovog pitanja a u svijetlu raspisivanja tendera za prodaju dionica firme “montepranzo-bokaprodukt”.

 

Jasno nam je da u slucaju vodjenja sudskog spora ,zbog vrijednosti   zemljista od cca.4oo.miliona EUR-a i time nanesene stete vlasnicima zbog necijeg  nesavjesnog   rada u drzavnim Organima ili zloupotrebe polozaja iz bilo kog razloga,kao i podnosenja lazne dokumentacije od strane pominjanih firmi, bi neminovno bio ukljucen i Drzavni tuzioc po prirodi svoje funkcije,sto bi vjerovatno oteglo sam postupak,a sto nije nas cilj.

 

Mi Vas molimo,da kao Predsjednik najvise Institucije u Drzavi Crnoj Gogi, koja je ovaj zakon i donijela, sagledate  i locirate srz problema te preduzmete sve zakonske mjere upotrjebivsi i autoritet Predsjednika Skupstine,  kako bi nekako pokrenuli “zaglavljeni tocak” i ovo pitanje ispravnog knjizenja zemljista na stvarne, odnosno zakonske vlasnike bilo ubrzo dovedeno do kraja.

Time bi pomogli, kako samim vlasnicima, tako i drzavi u cjelini, jer lokaciju kao sto je zaledje plaze Jaz, odosno Mrcevo polje, treba adekvatno valorizovati u interesu Turisticke privrede Republike,Opstine Kotor i Budva,kao I samih vlasnika, a ne dozvoliti da i dalje u najvecoj mjeri, vec skoro dvije decenije stoji  zapustena sikara.

 

Takodje bi se prekinule uzurpacije i otimanja po sistemu “korak po korak”kao i sve vrste “divlje gradnje” na kompletnoj lokaciji Tada bi svko branio svoju imovinu,koja je jasno definisana i bio odgovoran za nju.

 

Ukoliko cijenite da postoji potreba za bilo kakva dodatna tumacenja naseg pisma ili dodatnih argumenata, stojimo Vam na raspolaganju, a ako je potrebno i licno dodjemo i sastanemo se sa Vama.

 

Srdacno Vas pozdravljamo u ime vlasnika zemljista koji su ujedno clanovi nase Skupstine i ocekujemo da cete nam se uskoro   obratiti sa povoljnimvijestima o preduzetom.

 

NVO JAZ-MRCEVO POLJE 

Predsjednik Upravnog Odbora:

Branko Strahinja

 
< Prethodno   Sledeće >