• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home
Z A P I S N I K E-pošta
16.05.2011

Zapisnik od 13.05.2011. sa sastanka u Ministarstvu finansija Vlade CG.

 

Sastanak je vodila Ana Ivanović, pomoćnik ministra u Ministarstvu finansija.
 
P R I S U T N I :
 
Dragan Buzdovan (NVO „Jaz-Mrčevo polje“);
Branko Strahinja (NVO „Jaz-Mrčevo polje“);
Pejović Branko (NVO „Jaz-Mrčevo polje“);
Dr Radomir Prelević (Advokarska kancelarija „Prelević“);
Jelena Ilinčić (Advokarska kancelarija „Prelević“);
Milanka Otović, Zoran Radulović, Tanja Janović (Ministarstvo finansija)
 
 
Tema:  Rješavanje uknjizbe zemljista u Mrcevom polju
 
Cilj sastanka je bio da Nvo „Jaz-Mrčevo polje“ upozna predstavnike Ministarstva finansija sa problemom koji imaju u vezi sa zemljištem na lokaciji Mrčevo polje.
 
U tom smislu, prisutni iz NVO su naveli da po njima preduzeće “Montepranzo” DOO Budva nije pravni vlasnik zemljišta, iako su kao takvi upisani i smatraju da imovina nikad nije bila njihova. Istakli su da su sva fizička lica koja su stvarni vlasnici u listu nepokretnosti upisani kao vlasnici 0/0. a da je 1.140.000 m2 je uknjiženo. Oni hoće da se zemlja iskoristi u najbolje svrhe, kako za graÄ‘ane tako i za državu. Napominju da 19 godina čekaju da se ovo pitanje riješi. Imaju mišljenje Uprave za nekretnine od 4.8.2010. godinepo kojem uknjižba nije dobro izvršena i da treba izvršiti ispravku – upisati susvojinu u idealnim djelovima. Traže da se žalba preduzeća “Montepranzo” DOO Budva odbaci. Bitno im je zemljište pa su ga s tim razlogom ogradili i na taj način zaštitili.
 
Advokat Prelević je istakao da je ovaj postupak započeo 1997.-1998. godine za ista fizička lica tadašnji advokat Perović ali je naišao na veliki otpor. Advokat Prelević je u julu 2009. godine naišao na knjiženje 0/0, pa je iste godine u septembru podnio prve Zahtjeve za ispravku – donošenje rješenja u upisu. Prvo Rješenje o upisu u katastru Budve dobili su 2010. godine. Na prva rješenja preduzeće “Montepranzo” DOO Budva je podnjelo žalbe koje su usvojene. Po njemu, glavni problem je sporost u postupcima, i to sto je preduzeće “Montepranzo” DOO Budva na čekanju za prodaju akcija čija je vrijednost predmetna imovina. Istakli su da su podnosili zahtjeve za odreÄ‘ivanje privremene mjere, koji zahtjev je Osnovni sud u Kotoru prihvatio a Viši sud odbio. TakoÄ‘e su podnijeli zahtjev da se utvrdi da preduzeće “Montepranzo” DOO Budva nije vlasnik, a u spor se umiješala drzava preko Zastitnika. Smatraju da nema razloga da se ukidaju rjesenja katastra u BD.
 
Naglasili su da su obavijesteni iz kabineta premijera da njihova imovina nece biti dio privatizacije.
 
Prisutni iz Ministarstva finansija su ih obavijestili da su rjesenja katastra u Budvi sa razlogom ukinuta jer je doslo do povrede bitnih pravila postupka i objasnili da ako postoje dvije stranke u postupku, a ako jedna nije saslušana – ako joj nije omogućeno da učestvuje u istom, rješenje treba osporiti. U pitanju je formalni razlog. Istaknuto je da imaju pravni osnov za upis zajedničke svojine da je njihova kvadratura nesporna, te da su oni vanknjižni vlasnici – jer je njihova svojina utvrÄ‘ena pravnosnaznom odlukom. Iz Ministarstva finansija su takodje rekli da stoje na raspolaganju za rjesavanje problema u skladu sa zakonom.
 
U cilju rjesavnja problema zaduzena je Ministarstva finansija da posalje dopis – urgenciju Upravi za nekretnine Crne Gore da preduzmu sve neophodne radnje pa da u zakonskom roku postupe po rješenju Ministarstva finansija.
 
 
ZADUŽENI: Ministarstvo finansija.
 
ROK: 20. maj 2011.
Sastanak je završen u 10:45h.

Zabilješku sačinila:

Tanja Janović

 
< Prethodno   Sledeće >

Trenutno posjeta

Trenutno je 1 gost na vezi

Glasanje

Ocjenite web sajt