• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home arrow Obavještenja arrow OBAVJEŠTENJE 1: POSTUPAK PRED UPRAVOM ZA NEKRETNINE
OBAVJEÅ TENJE 1: POSTUPAK PRED UPRAVOM ZA NEKRETNINE E-pošta
10.02.2012

Upravni odbor NVO Jaz-Mrčevo polje obavještava sve svoje članove da je u ponedeljak 30.01.2012. godine održano ročište pred Upravom za nekretnine Crne Gore PJ Budva. Tom ročištu, pored članova Upravnog odbora naše organizacije, prisustvovao je i predstavnik Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore. Ročište se održalo radi izjašnjenja Zaštitnika imovinsko pravnih interesa povodom zahtjeva članova NVO Jaz Mrčevo polje i rešenja koja se na osnovu tih zahtjeva donose. Naime, pomenuto ročište je uslijedilo zbog toga što Zaštitniku nije bio uručen poziv za prisustvo prethodnom ročištu, održanom u katastru u Budvi, kom je, pored predstavnika NVO-a prisustvovao i predstavnik firme „Montepranco-Bokaprodukt“ AD Tivat, a nakon kog je katastar donio rešenje o promjeni upisa podataka. br. 954-104-U-3283/09 i 201/10 dana 15.07.2011. god.

Na navedeno rešenje žalbe su izjavili „Montepranco-Bokaprodukt“AD Tivat, Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore i Advokatska kancelarija Prelević. Ministarstvo finansija, kao drugostepeni organ u rešavanju po navedenim žalbama, je svojim rešenjem br. 07-02-354/2-2011 od 28.10.2011. godine odbilo žalbu Montepranca kao neosnovanu, dok je drugim rešenjem br. 07-2-354/1-2011 od 31.10.2011. godine prihvatilo žalbu Zaštitnika, iz razloga što mu, kao predstavniku države koja u svojini Montepranca učestvuje sa 75% kapitala preko različitih fondova, u prethodnom postupku nije bilo omogućeno učešÄ‡e. Istim rešenjem Ministarstvo je prihvatilo i žalbu Advokatske kancelarije Prelević, čiji su se predstavnici žalili na drugi stav izreke rešenja kojim Katastar u Budvi, prilikom ispravke upisa vlasnika, iste neopravdano briše sa ostalih katastarskih parcela koje nisu predmet konkretnog postupka.
Odbijanjem žalbe „Montepranca“ postignut je napredak u postupku, s obzirom da, kako nam je objašnjeno od strane Ministarstva finansija, će se i u buduće odbijati sve žalbe istog preduzeća; meÄ‘utim, usvajanjem žalbi Zaštitnika i Advokatske kancelarije Prelević rešenje donijeto 15.07.2011. godine je poništeno.  
Počev od nastupa predstavnika Vlade na našoj Drugoj skupštini vlasnika održanoj 28.04.2011. godine u Kotoru, prilikom kog nas je dotični uvjeravao da su nam vrata Vlade za pregovore o ispravci upisa u Mrčevom polju širom otvorena, pa nakon nekoliko sastanaka NVO-a održanih u Vladi i Ministarstvu finansija, dobili smo uvjerenje da će državni organi učiniti sve da se konačno ispravi višedecenijska nepravda prema vlasnicima zemlje u Mrčevom polju. MeÄ‘utim, i pored datih uvjerenja da će država, koja se predstavila kao naš partner u rješavanju problema, učiniti sve da ubrza proces, upravo nakon konačno odbijene žalbe Montepranca, državni organ Zaštitnika se uključio u postupak i podnio žalbu na donijeta rešenja o ispravci upisa i knjiženju. Ministarstvo finansija je takav čin obrazložilo obavještenjem da su napravljeni procesni propusti zbog kojih je neophodno da se o navedenom rešenju iz jula 2011. godine i o samom postupku promjene upisa prava mora izjasniti Zaštitnik imovinsko pravnih iteresa Crne Gore, kako bi se otklonili svi nedostaci i zadovoljila procedura za donošenje punovažnih rešenja. Ovakva odluka o uključivanju državnih organa nakon dugo čekanog i konačno donijetog rešenja s pravom izaziva sumnju u raspoloženost Vlade da proces u što skorijem roku privede kraju.
 
Poštujući dogovor postignut na sastanku sa Ministarstvom, sačekali smo ročište koje se održalo u katastru u Budvi u ponedeljak 30.01.2012. godine, tokom kog je Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore iznio svoje stavove. Sada od katastra u Budvi očekujemo da u što kraćem vremenskom roku donese rešenje kojim se vrši ispravka upisa na zemljištu u Mrčevom polju, te na taj način ispuni obećanja data na sastanku koji smo imali sa načelnicom Katastra u decembru 2011. godine, kada nam je poručeno da će se povraćaj zemljišta, odnosno ispravka upisa, sprovesti po skraćenom postupku.
Od katastra u Budvi takoÄ‘e očekujemo da izostavi stav dva prethodnog rešenja, kojim, upisujući nas na jedne katastarske parcele, brišu nas sa drugih katastarskih parcela, jer je to potpuno neosnovano i nije predmet naših zahtjeva, te vodi namjernom odugovlačenju postupka i sprečavanju ostvarenja naših imovinskih prava na predmetnom zemljištu.
U slučaju da Zaštitnik podnese žalbu na naredno rešenje katastra u Budvi, od Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa, očekujemo da najkasnije u zakonskom roku donese rešenje kojim se odbija žalba Zažtitnika i potrvrÄ‘uje rešenje prvostepenog organa, na osnovu kog bi konačno moglo da se sprovede knjiženje, te na taj način ispuni obećanje da će riješiti ovu višedecenijsku problematiku i uvjeri nas da pregovori nisu voÄ‘eni uzalud, već da je država stvarno odlučila da ispravi greške koje su pravljene u proteklom periodu na štetu vlasnika zamljišta u Mrčevom polju.
 
Ako bi se ipak dogodio jedan o sledećih scenarija: 1) da katastar u Budvi ne donese rešenje u našu korist, ili 2) da ga donese, ali da Ministarstvo finansija isto ukine usvajajući eventualnu žalbu Zaštitnika, kao i 3) da katastar donese rešenje u našu korist ali namjerno napravi procesne ili materijalne greške koje Ministarstvo odluči da ne ispravi koristeći ovlašÄ‡enja utrvÄ‘ena odredbana ZUP-a, već greške iskoristi za ponavljanje postupka,  svaki od navedenih scenarija značio bi da mi, koji smo pravi vlasnici zemlje u Mrčevom polju, u državi nemamo sagovornika, i da je sve što nam je obećano daleko od istine, a još dalje od volje da se ovaj postupak pravedno riješi, već da država ima druge planove sa zemljištem u Mrčevom polju na štetu pravih vlasnika.
U tom slučaju, mi ne bismo imali drugog izbora već da preduzmemo alternativne, nepopularne ali i neophodne mjere, kojima bi jednoglasno poručili da nećemo dozvoliti da nam bilo ko, raznim igrama poput neosnovano upisanih pravnih lica ili na bilo koji drugi način oduzme Ä‘edovinu. Iskreno se nadamo da do toga ipak neće doći, već da će sve proći u skladu sa obavljenim dogovorima i datim obećanjima, i da ćemo u što skorijem roku početi napokon pravilno da se knjižimo na svojoj zemlji.  
 
< Prethodno   Sledeće >