• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home arrow Dopisi arrow OPŠTINA BUDVA Predsjedniku Gosp. Lazaru Radjenoviću
OPÅ TINA BUDVA Predsjedniku Gosp. Lazaru Radjenoviću E-pošta
12.09.2012
Poštovani,
 Ovom prilikom želimo da Vas upoznamo sa našim stavom u pogledu trase za polaganje kabla od konvektorskog postrojenja do rta Jaz.
Naime, iz kontakta sa stanovništvom smo saznali da se planira otkup zemljišta od graÄ‘ana koji imaju zemljište u KO Prijevor II i KO Prijevor I, odnosno na lokaciji „Mrčevo polje“ radi pripremanja trase za polaganje kabla od konvektorskog postrojenja do rta Jaz. Ukoliko stvarno postoji plan da navedeni kabal proÄ‘e kroz Mrčevo polje ili bilo kojim dijelom zahvati teritoriju predmetnog zemljišta, želimo da Vas upoznamo sa činjenicom da to na ovako zamišljen način nije moguće.
Razlog je naime taj što su svi vlasnici zemljišta u Mrčevom polju, prema katastarskoj evidenciji, upisani na istom u zajedničkoj svojini, što znači da pojedinci, kao zajedničari, ne mogu raspolagati zemljištem bez saglasnosti ostalih vlasnika, a sve zbog navedenog oblika svojine, u kom je predmetno zemljište i vraćeno stanovništvu devedesetih godina prošlog vijeka, a što mi kao organizacija nastojimo da ispravimo. Dakle, vlasnik zemljišta u Mrčevom polju je zajedničar sa svim ostalim vlasnicima, te stoga ne može preduzimati bilo kakve radnje, jer na taj način povreÄ‘uje prava ostalih vlasnika zajedničara.
Sa druge strane, protivimo se u potpunosti planu da predmetni kabal prolazi kroz teritoriju Mrčevog polja zbog toga što to direktno utiče na smanjenje vrijednosti predmetnog zemljišta, pa samim tim nanosi štetu nama vlasnicima, što naravno nećemo dozvoliti, kao i zbog toga što predviÄ‘ena trasa nije jedina moguća, već postoji više opcija za predmetnu trasu, a koje ne štete našoj svojini i mnogo su prihvatljivije za sve zainteresovane strane. Ovakvo odlučivanje državnih organa  predstavlja još jedan od niza udaraca na putu potpunog povratka naše Ä‘edovine, i znak da državni organi, pored toga što nisu spremni da sprovedu državne pravosnažne odluke, ne poštuju pravo svojine, kao jedno od osnovnih prava propisanog i zaštićenog Ustavom Crne Gore.
Iako je velika većina graÄ‘ana Grblja protiv cjelokupnog plana postavljanja strujnih postrojenja na ovoj teritoriji, a pogotovo tako blizu naseljenim mjestima, prevashodno zbog štetnog uticaja na zdravlje ljudi, što je i potvrÄ‘eno na više održanih sastanaka i skupština po ovom pitanju, svjesni smo, na žalost, da se odluka Vlade Crne Gore, odnosno tijela zaduženih za ovo pitanje, neće promijeniti, ali kao takva neće naići na odobrenje graÄ‘ana ovog kraja. Ipak, iskreno se nadamo da će doći vrijeme kada će zaštita zdravlja, interesa i poštovanje prava stanovništva ovog područja predstavljati primat u budućim državnim planovima, što do sada i nije bio slučaj.
Prihvatamo prvobitni usvojeni plan - da trasa za polaganje kabla proÄ‘e preko rijeke koja dijeli Mrčevo polje i brdo „Višanjska Gora“, podnožjem brda, ne narušavajući granice navedenog zemljišta, sve do rta Jaz. Nadamo se da će se tom prilikom i izgraditi kolski put koji bi omogućio povezanost naselja sa plažom Jaz, te tako doprinio razvoju lokalne sredine i ukazao na potencijal cijelog kraja, koji ima veliku razvojnu perspektivu, kako za graÄ‘ane, tako i za Državu Crnu Goru.
 
S poštovanjem,
Predsjednik upravnog odbora
Ivo Ilić
 
< Prethodno   Sledeće >