• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home arrow Dopisi arrow Sporna trasa naponskog kabla od konvektorskog postrojenja do rta Jaz
Sporna trasa naponskog kabla od konvektorskog postrojenja do rta Jaz E-pošta
27.03.2013
NVO „Jaz – Mrcevo polje“
Lastva grbaljska bb
Budva, 25.03.2013. godine

Sporna trasa naponskog kabla od konvektorskog postrojenja do rta Jaz

NVO Jaz-Mrcevo Polje je na poslednjem sastanku Upravnog Odbora razmatralo najnoviji predlog o trasi za polaganje naponskog kabla kroz podrucje Mrcevog polja i usvojilo je odluku da se teritorija predmetnog zemljišta zaštiti od provodenja kabla, i tako sprijeci nastupanje štete za vlasnike navedenog zemljišta.
Na javnoj raspravi koja je održana prošle godine u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma i obradivaca plana, predvideno je da se trasa postavi podnožjem brda, što je vlasnicima bilo donekle prihvatljivo. Medutim, nakonadno smo obaviješteni da je to što je nama bilo izoženo na javnoj raspravi bio u stvari koridor, te da je planirano da trasa kabla zahvati dobar dio Mrcevog polja, u okviru planiranog koridora. Ovakva odluka, prema kojoj interesi lokalnog
stanovništva nisu uzeti u obzir, izavala je revolt medu vlasnicima zemljišta i spremnost ljudi da se javno suprostave odluci štiteci svoju imovinu.

NVO Jaz-Mrcevo polje je napravio predlog, koji je prihvatljiv za vlasnike zemljišta, a prema kom se zahtijeva da se predmetni kabal od konvektorskog postrojenja do rta Jaz provede preko brda zvanog Višanjska gora, i to što je moguce dalje od rijeke koja dijeli Mrcevo polje i pomenuto brdo. U tom slucaju potrebno je napraviti put od Glavatskih kucica odakle kabal krece ka rtu Jaz, do plaže Jaz, a koji bi bio od velikog znacaja kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste, narocito u toku turisticke sezone. Našim predlogom se takode predlaže da kabal ude u more sa zapadne strane poluostrva na plaži Jaz, kako bi se sacuvali i plaža i poluostrvo koje je unekoliko bivših planova bilo predvideno za gradnju hotela. Ova investicija ne bi predstavljala veliki trošak na ovako velikom projektu, imajuci u vidu interes lokalnog stanovništva i države, i nespornu cinjenicu negativnog uticaja kabla, po zdravlje gradana i na razvoj ovog kraja.

Prihvatanjem predloga naše organizacije, izbjegla bi se neminovna šteta, kako po gradane i vlasnike zemljišta, tako i za potencijalne buduce investicije od kojih zavisi razvoj ovog kraja. Istovremeno, izbjegle bi se i neprilike koje bi sigurno pratile svako nasilno, a nepotrebno provodenje kabla kroz Mrcevo polje, koje je planirano jedino radi zaštite interesa investitora - italijanske firme „Terna“, a sve radi smanjenja troškova investicije.

Ostaje nejasno zašto nadležni prilikom pravljenja plana za trasu polaganja naponskog kabla nisu kontaktirali našu organizaciju koja zastupa vlasnike zemljišta u Mrcevom polju, ili makar nekog od lokalnog stanovništva ko posjeduje zemlju na pomenutoj lokaciji, vec je o planu trase odluceno, ne vodeci racuna o interesima lokalnog stanovništva, štete koju ce oni sigurno pretrpjeti, kao i ne cijeneci naše pravo svojine, koje je Ustavom Crne Gore zagarantovano. Ovakvim postupkom, nadležni organi i italijanski partner provociraju stanovništvo i izazivaju tenzije, umjesto da pokušaju naci rješenje koje je u interesu svih strana, i o kome su vlasnici spremni da razgovaraju.

U pogledu svih ovih okolnosti NVO „Jaz – Mrcevo polje“ se pismenim putem obratila nadležnom Ministarstvu održivog razvoja i turizma, zahtijevajuci da se ministar ukljuci u rešavanje ove mucne situacije, i pomogne izbjegavanju potencijalnih neželjenih aktivnosti, ukoliko se plan kao takav sprovede u djelo, na šta još uvijek nismo dobili odgovor iz kabineta ministra.

Shodno svemu navedenom, a u cilju zaštite gradana i imovine, naša organizacija je pozvala na sastanak predstavnike svih mjesnih zajednica sa teritorije Grblja, kako bi se zauzeo zajednicki stav u pogledu trase za provodenje kabla.

Napominjemo da nismo protiv investicija i novih korisnih ulaganja, ali smatramo da ona moraju biti na dobrobit svih strana. NVO Jaz-Mrcevo polje gazduje cijelom teritorijom predmetnog zemljišta i trenutno smo u završnoj fazi davno zapocetog postupka za povracaj predmetne imovine, što je i razlog više da ne dozvolimo nikakvu devastaciju Mrcevog polja.

Nadamo se da ce Ministar Održivog razvoja i turizma u najkracem periodu zakazati sastanak na kom bismo na vrijeme definisali zajednicke interese i izbjegli nepotrebne tenzije.
 
Predsjednik
Ivo Ilic
 
< Prethodno   Sledeće >