• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home arrow Dopisi arrow Dopis Vladi Crne Gore - Ministarstvu finansija
Dopis Vladi Crne Gore - Ministarstvu finansija E-pošta
27.03.2013
NVO „Jaz – Mrčevo polje“
Lastva grbaljska bb
Broj:
Budva, 25.03.2013. godine
 
VLADA CRNE GORE -Ministarstvo finansija
n/r ministru dr Radoje Žugić
 
 
Poštovani gospodine ministre Žugiću,
 
Ovim putem Vas molimo da uzmete aktivno učešÄ‡e u rešavanju problema ažurnosti postupanja Ministarstva finansija prilikom donošenja drugostepenih odluka u predmetima za knjiženje bivših vlasnika na zemljištu u Mrčevom polju.
Upoznati ste da smo mi organizacija koju su osnovali vlasnici spornog zemljišta, sa ciljem da se postupak povraćaja koji je počeo još 1992-93. godine, privede kraju. Naime, povraćaj je vršen na osnovu Zakona o vraćanju ranijim vlasnicima poljoprivrednog zemljišta iz društvene svojine. Tom prilikom sačinjavana su vansudska poravnanja za svakog vlasnika pojedinačno, kojima je obuhvaćeno oduzeto zemljište i na osnovu kojih su vlasnici upisivani u katastar. Na žalost, da li namjerno ili ne, upis vlasnika nije vršen u onoj površini za koliko im je vlasništvo vraćeno, već u nejasnom razlomku 0/0. Upravo ovakav upis želimo da promijenimo i to pokušavamo već 20 godina.
 
Naša organizacija, treća u ove dvije decenije, je od 2009. godine počela postupak pravilnog knjiženja vlasnika, podnoseći zahtjeve na osnovu zaključenih poravnanja, nadležnoj upravi za nekretnine. Na žalost, navedeni organ nije bio ažuran, pa se postupak i poslije 4 godine i dalje vodi za samo jednu trećinu vlasnika, što je poražavajuće s obzirom na obim i težinu postupka. U proteklom periodu, postupak se odvijao, uglavnom, u „šetnji“ manjeg dijela donijetih prvostepenih rešenja od katastra u Budvi do službe Ministarstva finansija koja je odlučivala u drugom stepenu po istima, a razlog za to su bile žalbe raznih subjekata, počev od Montepranca-Bokaprodukt AD Tivat do Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore, iako je upis firme Montepranco-Bokaprodukt AD Tivat neosnovan, a iz takvog upisa pravo subjekta u postupku izvlači i Zaštitnik imovinsko pravnih interesa. Sve u svemu, evidentno je da se radi o odugovlačenju postupka, pod izgovorom neophodnosti poštovanja zakonske procedure, a nekako se za sve ovo vrijeme nailazilo na još poneki nedostatak u odlukama, koji je naravno neophodno bilo ispraviti jer je to u skladu sa procedurom, i rezultat  je takav da za ove 4 godine nije uspjela da se uknjiži ni trećina vlasnika, što je iz našeg ugla gledano katastrofalno. Pored brojnih obećanja i tolikih garancija da će se postupak ubrzano sprovesti i imati prioritet u rešavanju, mi smo i dalje na istom - zakonske odluke u rešavanju se ne poštuju, a pogotovo ne one koje se odnose na rokove.
 
Ipak, mali pomak je postignut - uknjiženo je tek 50 vlasnika, od mogućih 650, te pravni sledbenici većine, jer je u ovih dvadeset godina većina vlasnika umrla, što znači da je upisano svega 50, od preko 2000 vlasnika. Ovim tempom rada teško je za očekivati da će se uknjižba privesti kraju u narednih 10 godina.
Nedavno smo dobili uvjerenje od katastra u Budvi da su prvostepena rešenja za trećinu vlasnika sva donijeta i upućena Ministarstvu finansija na drugostepeno odlučivanje. Pored toga, nedavno smo saznali da se po predmetima u Ministarstvu uopšte ne postupa, što je i evidentno, s obzirom da katastar u Budvi nema, ili ima vrlo malo, drugostepenih rešenja na osnovu kojih sprovodi knjiženje u evidinciju nepokretnosti. Gospodine ministre, složićete se da je za ove četiri godine trebalo bar polovina vlasnika da bude uknjižena u idealnim djelovima, dok umjesto toga mi imamo samo 50 uknjiženih. Stoga Vas molimo da riješite ažurnost rešavanja Ministarstva finansija kao drugostepenog organa, ili tu ulogu prenesete na nekog od Vaših saradnika koji će odgovorno pristupiti ovom problemu, zbog kog je strpljenje vlasnika dovedeno na najmanju moguću granicu. Veoma nam je važno da se predmeti iz Ministarstva vrate riješeni u što kraćem periodu, kako bi se sprovelo knjiženje na osnovu drugostepenih odluka. Cijenimo da je svima od interesa rešavanje ovog pitanja. Mi smo uvijek bili otvoreni za saradnju i uvijek je potencirali, što se ne može reći za nadležne organe na koje smo upućeni u ovom postupku, od kojih smo najčešÄ‡e dobijali samo obećanja, a od kojih nismo imali korist, ili je ona bila vrlo mala. Takvo postupanje nas je i dovelo do preduzimanja raznih mjera graÄ‘anskog pritiska, pa i nepopularnih, poput protesta. Iskreno se nadamo da ćete napraviti dodatni napor i pomoći u rešavanju ovog višedecenijskog problema i spriječiti mogućnost da ponovo pribjegnemo graÄ‘anskim mjerama u cilju ostvarenja svojih Ustavom zagarantovanih prava.
 
S poštovanjem,
Predsjdnik
Ivo Ilić
 
< Prethodno   Sledeće >