• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home arrow Obavještenja arrow ZAPISNIK SA REDOVNOG SASTANKA 17.09.2013.
ZAPISNIK SA REDOVNOG SASTANKA 17.09.2013. E-pošta
17.09.2013
ZAPISNIK SA REDOVNOG SASTANKA UPRAVNOG ODBORA NVO ''JAZ-MRÄŒEVO POLJE''
U prostoriji NVO,dana17.09.2013. god. sa početkom u 19 h.
 
Dnevni red:
 
1. Statut

Sastanku je prisutno 8 članova upravnog odbora ,te kvorum za raspravu I odlučivanje  postoji.

Sastanak vodi Predsjednik NVO Ivo Ilić.


1. Statut

Upravni Odbor NVO je na ovom sastanku pripremio predlog promjena u Statutu NVO, koji će narednih dana dati Skupštini na razmatranje i odlučivanje o usvajanju istog. Do promjena u Statutu je doslo tako što UO smatra da treba iskoristiti priliku nove registracije, te uvesti promjene koje se tiču operativnog funkcionisanja NVO.

Predlozi za promjene u Statutu su:

a. Promjena mjesta sjedišta NVO.

 Naime, predlaze se da se NVO registruje sa sjedištem u Budvi, umjesto u Kotoru kao što je do sada bilo, iz isključivo operativnih razloga.

Upravni odbor je prihvatio ovu promjenu glasanjem , s tim da je jedan član bio uzdrzan.

b. Promjena koja se odnosi na ciljeve i djelatnosti udruzenja.

U ovoj promjeni se pored vec navedenih ciljeva i djelatnosti, naglasak stavlja na glavni cilj udruzenja, pravilan upis i povraćaj zemljišta, kako onog obuhvaćenog poravnanjima, tako i onog koji nije.  Kao novost dodaje se i mogućnost komasacije. Ali samo ako se javi potreba za tim.

ÄŒlanovi UO su prihvatili pomenute promjene.

c. Promjena koja se odnosi na Skupštinu i rad skupštine.

U ovoj promjeni se naglašava način na koji se biraju članovi skupštine i koga predstavljaju. Isto tako, naglašeno je da je za odrzavanje skupštine potrebno prisustvo 2/3 članova iz razloga legimiteta i legaliteta odluka. Data je i mogućnost da skupština redovno odlučuje prostom većinom kod pitanja o redovnom poslovanju udruzenja. Medjutim, kada se radi o pitanjima koja se odnose na postizanje prioritetnih ciljeva, odlučuje se prostom većinom da je za izglasavanje takvog pitanja potrebna 2/3 većina. Proširena je mogućnost razrešenja člana skupštine , pa se daje mogućnost da drugi članovi skupštine u većini od 2/3, mogu dati inicijativu za razrešenje nekog člana. Na kraju seljani odlučuju o podnijetoj inicijativi.

d. Promjene u Upravnom odboru

U ovoj promjeni se zeli ukazati na vaznost UO prilikom utvrdjivanja okolnosti koje su od znacaja za postizanje glavnog cilja. Daje se mogućnost UO da  formira komisije, odnosno timove, za postizanje prioritetnih ciljeva kao i da bira poslovnog poslovnog sekretara drustva i odlučuje o zaradi istog. Omogućava se članovima UO koji su spriječeni da prisustvuju zakazanom sastanku da imenuju zamjenika koji bi zauzeo njihovo mjesto i prvava i duznosti, ili eventualno da nadju trajnu zamjenu  koja ce predstavljati odgovarajuće selo. Neophodno je prisustvo 7 članova UO  za redovno odrzavanje sastnka, i  8 članova kada treba da se glasa o pitanjima vaznim za udruzenje. Odlučivanje se vrši prostom većinom , a kod bitnih pitanja se vrši većinom od 6 glasova od najmanje 8 prisutnih članova.

Nadleznost UO je i da prati finansijsko i materijalno stanje NVO i donosi odluke o raspolaganju novčanim sredstvima

e. Predjsednik udruzenja

Novina u Statutu koja je vezana za definisanje rada Predsjednika, se sastoji u tome sto se za razresenje predsjednika moze podnijeti inicijativa od 2/3 članova UO o čemu odlučuje skupština. Isto tako, data je mogućnost predsjedniku da ponudi ili podnese neopozivu ostavku. Što se tiče nadleznosti Predsjednika udruzenja promjene su sledeće: ukazuje se na to da je Predsjednik vezan Odlukama UO kao glavnog organa, te da je on jedini ovlašÄ‡en na raspolaganje sredstvima na računu;Omogućuje se predsjedniku da imenuje Potpredsjednika, iz razloga operativnosti , u slučaju kada je isti spriječen da prisustvuje radu.

f. Promjene u dijelu koji se odnosi na Prelazne i zavrsne odredbe

Daje se mogućnost da se po odluci skupštine kada za to postoje razlozi moze produziti rad udruzenja i nakon obavljenog posla, radi zastite drugih interesa na predmetnom zemljištu.

 

Predlog prImjena Statuta NVO je jednoglasno usvojen od strane članova UO, te će se narednih dana predati Skupštini na razmatranje.

 

 
< Prethodno   Sledeće >