• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home arrow Vijesti arrow Ugovor o pravnom zastupanju
Ugovor o pravnom zastupanju E-pošta
30.10.2013
NVO „Jaz – Mrčevo polje“
Lastva Grbaljska bb
Broj: 37/13
Budva, 15.11.2013. godine
 
Na osnovu odluke Upravnog odbora NVO „Jaz – Mrčevo polje“ br. 34/13 od 30.10.2013. godine, kojom se za pravnog zastupnika ovog Udruženja imenuje advokat Ivo Ilić iz Budve, zaključuje se dana, 15.11.2013. godine:
 
UGOVOR O PRAVNOM ZASTUPANJU
 
Između: I. Udruženja NVO „Jaz – Mrčevo polje“ iz Budve, Lastva Grbaljska bb, kojeg zastupa predsjednik Branko Strahinja (u daljem tekstu Klijent). i II. Advokata Iva Lj Ilića iz Budve, ul. Dositejeva 55, Kancelarija – ul. 13. Jul, zgrada BSP-a, lokal 12 (u daljem tekstu Zastupnik).
Opšte odredbe.
Član 1.
Ovim ugovorom stranke saglasno određuju opšta uzajamna prava i obaveze u pogledu pružanja pravnih usluga, odnosno preduzimanja pravnih radnji u postupcima upisa, odnosno izmjene oblika svojine na zemljištu u Mrčevom polju.
 
Član 2.
Ovim ugovorom određuje se saradnja do završetka upravnog postupka, odnosno usluge pravnog zastupnja pružaju se do dobijanja konačne odluke u upravnom postupku.
U okviru trajanja upravnog postupka Zastupnik se obavezuje da preduzima radnje predviđene Zakonom o upravnom postupku, kao što su akt kojim se pokreće postupak, urgencije za obavljanje radnji u predviđenim rokovima, pristup na zakazana ročišta, izjavljivanje žalbi, davanje odgovora na žalbu, podnošenje dodatnih podnesaka i druge previđene zakonom. 
 
Član 3.
            Zastupanje po ovom ugovoru odnosi se na preduzimanje pravnih radnji, koje se odnose na poslove predviđene čl. 4. ovog ugovora.
Pravne usluge u smislu ovog ugovora odnose se na pružanju pravnih savjeta, zastupanje klijenta, zaštita pravnih interesa klijenta i zaštita pravnih interesa drugih lica po zahtjevu klijenta, u pravnim poslovima opisanim u čl. 4. ovog ugovora, i sastoje se od:
 
Pružanje pravnih savjeta
-        Usmenih i pisanih savjeta
-        Pravne analize i mišljenja na zahtjev klijenta
-        Ispitivanje zakonskih i drugih akata za potrebe klijenta
 
Zastupanje klijenta:
-        Zastupa klijenta u svim pravnim poslovima i postupcima pred svim sudovima i drugim državnim organima,
-        Pokretanje potrebnih pravnih postupaka i zastupanje u tim postupcima, kao i u postupcima i procedurama pokrenutih od strane drugih  fizičkih i pravnih lica, a koje se odnose na interese klijenta i članove klijenta,
-        Podnošenje pravnih akata,
-        Priznavanje zahtjeva trećih lica, povlačenje tužbe, odricanje od tužbenog zahtjeva, zaključivanje poravnanja, odricanje ili odustajanje od pravnog lijeka, priznanje tužbenog zahtjeva, uz predhodnu odluku klijenta,
-        Podnošenje odgovora na tužbu, podnošenje poravnog lijeka,
-        Podnošenje zahtijeva za izdavanje privremene mjera obezbjeđenja, stavljanje zahtjeva za izvršenje ili obezbjeđenje i preduzimanje potrebne radnje u postupku povodom takvog zahtjeva
-        Primanje od protivne strane dosuđenih troškova
-        Preduzimanje svih drugih pravnih radnji za koje ocijeni da idu u korist klijenta.
 
Član 4.
Ovim ugovorom stanke saglasno određuju obim posla koji treba preduzeti, odnosno predmete koje treba obraditi i podnijeti inicijalne akte nadležnim organima, kao i dodatan obrada predmeta za koje su podnijeti inicijalni akti ali nisu dovoljno obrađeni. Pravne usluge u ovom pravcu obuhvataju sledeće:
-        Aktivnosi na dodatnoj obradi preostalih predmeta, koji se odnose na zemljište u KO Prijevor II i I, obuhvaćenog u 146 poravnanja, za koje su podnijeti inicijalni akti od strane predhodnog pravnog zastupnika, a koji pritom nisu u dovoljnoj mjeri obrađeni.
-        Aktivnosti na iznalaženju pravno adekvatnog rešenja na uknjižbi vlasničkih prava članova klijenta i drugih lica po zahtjevu klijenta na zemljištu u neposrednoj zaleđini plaže „Jaz" koje je nekad bilo gradsko građevinsko.
-        Aktivnosti na iznalaženju pravno adekvatnog rešenja na povraćaj i uknjižbu vlasničkih prava članova klijenta i drugih lica po zahtjevu klijenta na zemljištu koje se nalazi na skretanju za plažu „Jaz", obuhvaćenog odlukom SO Budva br. 823/1-93 od 13.10.1993. godine.
-        Aktivnosti na iznalaženju pravno adekvatnog rešenja na uknjižbi vlasničkih prava  članova klijenta i drugih lica po zahtjevu klijenta na zemljištu u Mrčevom polju, koje je podvedeno pod KO Višnjevo.
-        Aktivnosti koje se odnose na uknjižbu vlasničkih prava vlasnika koji nisu dobili poravnanja.
-        Aktivnosti na iznalaženju pravno adekvatnog rešenja na uknjižbi vlasničkih prava  članova klijenta i drugih lica po zahtjevu klijenta na zemljištu u Mrčevom polju, koje je podvedeno pod KO Glavati.
Aktivnosti koje se odnose na podnošenje zahtjeva za knjiženje zemljišta koje je obuhvaćeno poravnanjima, će se preduzimati na način da će se zahtjevi podnositi na osnovu poravnanja.
Ativnosti koje se odnose na povraćaj i uknjižbu svojinskih prava na zemljište za koje nisu zaključivana poravnanja, zahtjev se podnosi u korist nosioca prava.
 
Obaveze Zastupnika
Član 5.
Zastupnik preduzima radnje opisane u predhodnom članu i štiti interese Klijenta po svom najboljem znanju i u razumnom roku.
Zastupnik blagovremeno obavještava klijenta o svom činjenicama vezanim za navedene postupke, koje su od značaja za ostvarivanje pravnih interesa Klijenta.
Zastupnik može za potrebe postupka angažovati drugog advokata, ili da ovlasti drugog advokata na preduzimanje samo pojedinih radnji u postupku.
Zastupnik se obavezuje da na zahtjev Klijenta, podnese izvještaj o obavljenom poslu.
 
Obaveze zastupnika u pogledu konkretnog posla
 
Član 6.
U pogledu pravnih radnji koje se sastoje na dodatnu obradu preostalih predmeta, koji se odnose na zemljište u KO Prijevor II i I, obuhvaćenog u 146 poravnanja, za koje su podnijeti inicijalni akti od strane predhodnog pravnog zastupnika, a koji pritom nisu u dovoljnoj mjeri obrađeni, Zastupnik se obavezuje da iste kompletno obradi, i o tome sastavi podnesak, i isti preda Katastru nepokretnosti u Budvi,  stvarajući tako predmet podoban za odlučivanje.
 
Član 7.
U pogledu pravnih radnji koje treba preduzeti u cilju knjiženja vlasničkih prava članova klijenta i drugih lica po zahtjevu ili uz saglasnost Klijenta na zemljištu u neposrednoj zaleđini plaže „Jaz" koje je nekad bilo gradsko građevinsko, Zastupnik se obavezuje da nađe pravno adekvatno rešenje, da za svakog vlasnika pojedinačno obradi predmet, i podnese inicijelni akt Katastru nepokretnosti u Budvi na odlučivanje, odnosno sprovođenje knjiženja.
 
Član 8.
U pogledu pravnih radnji koje treba preduzeti u cilju povraćaj i uknjižbe vlasničkih prava članova klijenta i drugih lica po zahtjevu klijenta na zemljištu koje se nalazi na skretanju za plažu „Jaz", obuhvaćenog odlukom SO Budva br. 823/1-93 od 13.10.1993. godine, Zastupnik se obavezuje da za dio zemljišta na koji je upisana Opština Budva i država Crna Gora pokrene sudski postupak, dok za dio zemljišta koji zahvata nove parcele koje nas kojima su upisani ostali vlasnici, podnese zahtjeve za uknjižbu Katastru nepokretnosti u Budvi.
 
Član 9.
U pogledu pravnih radnji koje treba preduzeti u cilju uknjižbe vlasničkih prava na zemljištu koje pripada KO Višnjevo, zastupnik se obavezuje da isto u potpunosti obradi i preda nadležnom Katastru nepokretnosti u Kotoru na knjiženje.
 
Član 10.
U pogledu pravnih radnji koje treba preduzeti u cilju uknjižbe vlasničkih prava na zemljištu koje pripada KO Glavati, zastupnik se obavezuje da isto u potpunosti obradi i preda nadležnom Katastru nepokretnosti u Kotoru na knjiženje.
 
Član 10a.
U pogledu pravnih radnji koje treba preduzeti u cilju knjiženja vlasničkih prava, bivših vlasnika koji nisu zaključili poravnanja, ili nisu bili pozvani na zaključenje poravnanja, stranke će se naknadno sporazumjeti, kad se za to steknu uslovi.
 
Vrijednost posla i način isplate
Član 11.
Za preduzete pravne radnje opisane u članu 6. ovog ugovora, koje se odnose na doradu zahtjeva, Klijent se obavezuje da uplati iznos od 100,oo eura po jednom predmetu.
Uplata će se izvršiti na način što će se nakon predaje određenog broja podnesaka kojima se kompletiraju podnijeti zahtjevi Zastupniku uplatiti iznos od 50%, nakon dobijenja prvostepenog rešenja iznos u visini od 25%, i na kraju kada rešenje postane konačno preostali iznos od 25%.
U navedenu cijenu su uračunate sve radnje koje Zastupnik treba da preduzme tokom trajanja upravnog postupka, do konačnosti odluke.
 
Član 12.
Za preduzete pravne radnje opisane u članu 7. ovog ugovora, koje se odnose na zemljište u neposrednoj zaleđini plaže „Jaz", Klijent se obavezuje da uplati iznos od 140,oo eura po jednom predmetu, za predmete kojima se površinski obuhvataju dvije kat. parcele u cjelini, dok za predmete kojima se obuhvataju preostale dvije, Klijent se obavezuje da plati iznos od 70,oo eura po jednom predmetu.
Uplata će se izvršiti na način što će se nakon predaje određenog broja inicijalnih akata kojima se obuhvataju svaka kat. parcela posebno u cjelokupnoj površini, uplatiti iznos od 50%, zatim nakon dobijenja prvostepenog rešenja iznos u visini od 25%, i na kraju kada rešenje postane konačno preostali iznos od 25%.
U navedenu cijenu su uračunate sve radnje koje Zastupnik treba da preduzme tokom trajanja upravnog postupka, do konačnosti odluke.
 
Član 13.
Za preduzete pravne radnje opisane u članu 7. ovog ugovora, koje se odnose na zemljište kod skretanja za plažu „Jaz", u dijelu za koji je potrebno pokrenuti sudski postupak pred nadležnim sudom, Klijent se obavezuje da plati iznos koji po potrebi sud odredi za vještačenje, i iznos za taksu na tužbu, dok preostale troškove postupka snosi Zastupnik.
Za dio ovog zemljišta za koje se treba podnijeti zahtjev za knjiženje katastru nepokretnosti, ukoliko se radi o novom zahtjevu, ili dopuni zahtjeva putem podneska Klijent se obavezuje da uplati iznos od 70,oo eura po zahtjevu.
            Uplata za podnijete zahtjeve će se izvršiti na način što će se nakon predaje određenog broja inicijelnih akata, odnosno zahtjeva kojima se traži uknjižba vlasničkih prava Zastupniku uplatiti iznos od 50%, zatim nakon dobijenja prvostepenog rešenja iznos u visini od 25%, i na kraju kada rešenje postane konačno preostali iznos od 25%.
U navedenu cijenu su uračunate sve radnje koje Zastupnik treba da preduzme tokom trajanja upravnog postupka, do konačnosti odluke.
 
Član 14.
Za preduzete pravne radnje opisane u članu 8. ovog ugovora, koje se odnose na zemljištu u KO Višnjevo, Klijent se obavezuje da uplati iznos od 140,oo eura po jednom zahtjevu.
Uplata će se izvršiti na način što će se nakon predaje određenog broja inicijelnih akata, odnosno zahtjeva kojima se traži uknjižba vlasničkih prava Zastupniku uplatiti iznos od 50%, nakon dobijenja prvostepenog rešenja iznos u visini od 25%, i na kraju kada rešenje postane konačno preostali iznos od 25%.
U navedenu cijenu su uračunate sve radnje koje Zastupnik treba da preduzme tokom trajanja upravnog postupka, do konačnosti odluke.
 
Plan obavljanja pravnih poslova
Član 15.
Stranke će sporazumno odrediti koji od napred navedenih poslova imaju prioritet u radu, odnosno kojim rasporedom će se navedeni poslovi uzimati u rad.
 
Obaveze Klijenta
Član 16.
Za izvršene usluge Klijent se obavezuje da izvrši plaćanje u korist Zastupnika za preduzete pravne radnje,  na način kako je to predviđeno predhodnim članovima.
Klijent dostavlja Zstupniku sve informacije i dokumentaciju potrebnu za pružanje pravniuh usluga, ukoliko nema obavezuje se da nabavi.
Klijent se obavezuje da kontaktira svoje članove u cilju pribavljanja potrebne dokumentacije ili u druge svrha ako je to neophodno za potrebe postupka.
Klijent se obavezuje da će se tokom ovog postupka vršiti pritisak na nadležne državne organe, kako bi ubrzao njihov rad u cilju bržeg odlučivanja u pokrenutim postupcima. Klijent će pritisak vršiti razgovorima sa odgovornim licima u državnim organima, putem medija ili na drugi  adekvatan i zakonit način, radi bržeg rešavanja po podnijetim inicijalnim aktima.
 
Trajanje ugovora
Član 17.
Ugovor se zaključuje na period do okončanja upravnog postupka.
Stranke mogu sporazumno naknadno predvidjeti i drugačije trajanje ovog ugovora, kada ocijene da je to korisno s obzirom na postupak.
 
Raskid ugovora
Član 18.
Svaka strana može raskinuti ovaj ugovor pisanom izjavom, u bilo koje vrijeme osim u nevrijeme.
Ukoliko zastupnik ne preduzme navedene pravne radnje kako je određeno, iz razloga za koje je on odgovoran, Klijent može održati ugovor na snazi ili raskinuti ugovor.
Ukoliko Zastupnik ne izvrši predviđene pravne radnje na način kako je određeno, iz razloga za koje on nije odgovoran, odnosno usled nastupanja okolnosti koje to sprečavaju ili otežavaju, Zastupniku se ne može otkazati zastupanje.
Ukoliko postupajući državni organi, u zakonskom ili očekivanom roku koji iznosi najduze 3 mjeseca ne odluče po podnijetim inicijalnim aktima u prvom ili drugom stepenu, odnosno ne donesu prvostepenu ili drugostepenu odluku, a Zastupnik je izvršio zakonom predviđene pravne radnje, Klijent se obavezuje da uplati iznos preostalih novcanih sredstava na način kako je Ugovorom definisano.
Eventualni opoziv punomoćja od strane određenog člana Klijenta ili drugog lica koje se zastupa po zahtjevu klijenta, odnosno otkaz od strane Zastupnika, na znači nužno i raskid ovog ugovora.
U slučaju raskida, Ugovor traje narednih 30 dana od dana dostavljanja pismene izjave o raskidu .
 
 Završne odredbe
Član 19.
U slučaju nastanka situacije koja nije uređena ovim ugovorom, stranke će se dogovoriti oko međusobnih prava i obaveze u duhu ovog ugovora.
Stranke će zaključiti Aneks ovog ugovora kada ocijene da je to neophodno cijeneći uzajamna prava i obaveze i radi poboljšanja saradnje i ostvarenja zajedničkog cilja.
Eventualnim aneksom ugovora stranke mogu promijeniti postojeće odredbe novim, izbrisati postojeće ili dodati nove koje su u zajedničkom interesu.
 
Član 20.
Ugovor je urađen u 4 (četiri) isovjetna primjerka, po 2 (dva) primjerka za svaku stranu ugovornicu
Svi primjerci se smatraju originalom.
 
 
 
KLIJENT
NVO „Jaz – Mrčevo polje“
Predsjednik
Branko Strahinja
 
ZASTUPNIK
Advokat
Ivo Lj. Ilić

 
< Prethodno   Sledeće >