• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home arrow Vijesti arrow Zapisnik sa desete sjednice
Zapisnik sa desete sjednice E-pošta
14.11.2014
 ZAPISNIK SA DESETE SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA NVO ''JAZ-MRÄŒEVO POLJE'' u prostoriji NVO,dana 14.11.2014. god. sa početkom u 16h.
 
Dnevni red:
 
1. Usvajanje zapisnika sa prethodnog sastanka
2. Usvajanje finansijskog izvjestaja stari racun
3. Usvajanje finansijskog izvjestaja novi racun                   
4. Aktivnosti izmedju zasijedanja
5. Razno
 
Sastanku je prisutno 10 članova upravnog odbora ,te kvorum za raspravu I odlučivanje  postoji.
Sastanak vodi Predsjednik NVO Branko Strahinja.
1. Usvajanje zapisnika sa prethodnog sastanka
 
Jednoglasno je usvojen zapisnik sa prethodnog sastanka.
 
2. Usvajanje finansijskog izvjestaja stari racun
 
Jednoglasno je usvojen finansijski izvjestaj za stari racun NVO, za period od 09.01.2013. do 27.12.2013. godine.
 
3. Usvajanje finansijskog izvjestaja novi racun
 
Jednoglasno je usvojen finansijski izvjestaj novog racuna NVO za period od 09.12.2013. do 15.08.2014. godine.
4. Aktivnosti izmedju zasijedanja
 
Predsjednik NVO Branko Strahinja je obavijestio prisutne o dosadasnjem ucinku kako advokata Iva Ilića tako i same organizacije. Naime, advokat Ilić je predao zahtjeve za 727481 m 2, a adv kanc. Prelević za 416 000 m2. Konacnih rjesenja adv. kanc. Prelevic, tj uknjizeno je 234412.8 m2,   a sto se tice adv Ilića konacno je rijeseno 141648.7 m2 . Ukupno donijeto prvostepenih rjesenja za zahtjeve adv. Iva Ilica 316303.5 m2, s tim da je u medjuvremenu advokat primio jos prvostepenih rjesenja koja ce se naknadno obraditi.
 
Jelena Ivković je obavijestila prisutne o predmetima adv. kanc. Prelević koji su bili zagubljeni. Naime, ostala su jos 2 predmeta koja se najvjerovatnije nalaze u katastru Budve, i za koje je poslat dopis da se pronadju. 
 
Adv. Ivo Ilić je obavijestio prisutne da su sto se tice Prijevora predati svi zahtjevi, tj svi predmeti su obradjeni . Sto se tice tzv. Trougla, predato je 24 zahtjeva. Primljena su rjesenja za 117 zahtjeva tako da je ostalo jos otprilike 30 predmeta koje treba da se obrade u katastru Budve. Od tih 117 prvostepenih rjesenja, stigla su 38 drugostepenih konacnih rjesenja. Rjesenja imaju malo gresaka.
 
Problem se javlja vezano za predmete koji imaju povracaj u parcelama 1.2.3.4.5 KO Prijevor II, jer po novom katastru one pripadaju opstini Kotor, tj Ko Glavati. Kada je advokat trazio knjizenje ovih cestica, katastar Budve je odbio ovakav zahtjev navodeci da taj dio ne moze biti predmet rijesen dok se ne odredi granica izmedju opština Kotor i Budva. Advokat smatra da bi za te predmete trebalo tuziti opštinu Kotor. Takodje, dio zahtjeva ima cestice zemlje koje po novom preklopu ulaze u kp 886, odnosno potok, koji je sada upisan na Opštinu Budva.
 
Sto se tice KO Visnjevo, advokat je rekao da je potrebno uraditi preklop cestica koje su nekada pripadale KO Visnjevo, a sada pripadaju KO Prijevoru. Poravnanja su veoma problematicna, u smislu da se desavalo da je dva puta vracena ista cestica, pa su članovi misljenja da je najbolje ici po ZU.  Isto tako, fali dosta cestica, te je dogovoreno da Jelena u Arhivu Kotor potrazi podatke o istim. 
 
Labud Mihović smatra da je dinamika rada na povraćaju zemljišta veoma dobra.
 
Jelena Ivković je obavijestila prisutne o finansijskom dijelu vezanom za knjizenje i adv. Iva Ilića. Naime, advokat je predao 128 dopuna zahtjeva po cijeni od 100 € sto ukupno iznosi 12800€, 18 potpuno novih zahtjeva po cijeni od 140 € sto ukupno iznosi 2520 €, i 24 nova zahtjeva za tzv. Trougao po cijeni od 140 € sto ukupno iznosi 3360 €. Do sada je advokatu isplaćeno 8980 €, tako da  preostali dug iznosi 9700€. Što se tiče sudjenja u Privrednom sudu u Podgorici, sa bivsim zakupcem Draganom Dubakom, advokatu je isplaćeno 988.9 €, i od tada su bila jos dva rocista koja ce biti isplaćena cim se dostave fakture. Za registraciju DOO isplacen je iznos od 250 €.
 
5. Razno
 
Odbijen je zahtjev Nikole Baštrice, za iznajmljivanje zemljiste povrsine   50x30 m  koje se nalazi pri brdu za potrebe streljackog kluba.
 
Odbijen je zahtjev firme “Wood House” , koja je predlozila remontiranje krova zbog toplotne i hidroizolacije.
 
Dozvoljeno je Dmitriju Leonovu da uzme na koriscenje ventilator koji se nalazi u Sali pored kancelarije NVO.
 
Luka Tučević je u svoje i u ime sest drugih članova predao prijedlog odluke za izgradnju kapele u Lastvi Grbaljskoj. Naime, kapela bi se gradila pored manastira u Lastvi. Kako je u prijedlogu navedeno, trebalo bi da se opredjeli 50000€ od zakupa za Mrcevo polje koje potrazujemo od Opštine Budva, a koja je donijela odluku da ukoliko neko sakupi odredjena sredstva za izgradnju javnog objekta, opština učestvuje sa još tolikim iznosom.
Kako je Luka Tučević rekao, vlasnici zemljista u Mrčevom polju uglavnom gravitiraju Lastvom, te se stvorila potreba za izgradnjom kapele. Plac za izgradnju je dobijen ispred manastira pod Lastvom.
 
Branko Strahinja je kazao kako se o tom predlogu mora razgovarati, jer je NVO vec donijela odluku da se sve donacije ukidaju, te da bi mogli pojedinacno donirati u skladu sa svojim mogucnostima.
 
Djuro Ljubanović smatra da bi ta kapela bila centralna za sva grbaljska sela, i da treba vidjeti da li NVO to moze i koliko moze. On smatra da bi NVO to mogla priustiti, i da treba donirati sredstva jer su to sredstva svih grbljana, a i prednost je sto Opština Budva daje pola iznosa za izgradnju. Predlozio je i da se Opštini da predlog da njihov dug prema NVO koji iznosi 30 000 € ne plaćaju, nego da dodaju jos toliko i da se izgradi kapela.
Sreto Janović smatra da je NVO vec jednom donijela odluku da se pare ne daju nikome i nizasta osim za potrebe NVO. Smatra da se o sredstvima NVO vise ne treba raspravljati, dok se posao povracaja zemljista ne zavrsi.
Labud Mihović je rekao da clanovi koji su potpisali predlog smatraju da bi na ovaj nacin pravili objekat koji bi ostao obiljezen za dugo vrijeme, i ostao kao trag od opsteg interesa. On smatra da treba uci u pregovore sa Opštinom Budva o tome na koji bi se nacin napravila kapela, ali prvo treba donijeti odluku ovdje, tj u NVO. Smatra da je ovakva odluka dobra, i da je u interesu cijelog Grblja, a kako kaze normalno je da svi imaju razlicita misljenja. Njegovo misljenje je i da bi ovakva odluka imala opstu podrsku i od grbljana, jer je obezbijedjenjo zemljiste za kapelu, projekat a i pomoc Opštine Budva, i prilika se ne bi trebala propustiti.
 
Predsjednik je rekao da trenutno NVO raspolaze sa 60 000 €, i da zna da se ovakav predlog odnosi na sredstva koja je Opština duzna, ali da po njegovom misljenju ovakva odluka bi zaustavila dosta aktivnosti, i to sasvim ozbiljnih aktivnosti jer su to ogromna sredstva. Po njegovom misljenju, glasanjem za ovakvu odluku, prekinule bi se mogucnosti za dalji rad, te smatra da on nije u situaciji da glasa.
Blažo Kovačević je rekao da bi se kapela mogla sagraditi i za 20,30 hiljada eura, i da bi bilo dobro da se pogleda predracun pa da se razmislja.
Luka Tučević je rekao da se sredstva na racunu NVO ne bi dirala, vec samo ona sredstva koja nam je Opština duzna. Gotov je projekat, i predracun ce se uraditi. Kazao je da nikada nisu ni mislili da ugroze rad organizacije, nego su napravili racunicu da se kapela moze izgraditi a da se organizacija ne ugrozi, i da se iskoristi Opština Budva, odnosno njena dugovanja prema nama.
 
Branko Strahinja je istakao da je njihova ideja legitimna i ljudska, ali da bi on radije iz svog džepa dao novac za izgradnju kapele. Nasa organizacija je do sada predala zahtjeve za 1100 000 kvadrata, a Mrčevo polje zauzima 2 400 000 kvadrata, te je zamolio clanove Upravnog odbora da razmisle da li je takva ideja dobra, te je jos jednom istakao da on pojedinacno ne moze glasati za to.
 
Marko Parapid je rekao da on licno nije protiv kapele u Lastvi, ali on licno ne moze veceras glasati, a i za buduće glasanje se mora konsultovati sa svojim seljanima.
 
Branko Strahinja je predlozio da odbor moze ovakvu ideju predloziti skupstini, jer jedino skupština moze glasati o njoj.
Dušan Kunjić je rekao da predlog kao predlog ostane, ali da se prvo trebaju napraviti projekat i predracuni, pa to tek predstaviti skupštini.
Ivo Ilić je rekao da je nezahvalno što on uzima riječ u ovakvoj stvari, jer je on nas pravni zastupnik, ali da ipak rizikuje da bude pogresno shvacen. Istakao je da je za njega predlozen iznos prevelik. Ideja o kapeli je njemu poznata od prije, i slaze se da treba naci nacin da se ona isfinansira, ali s obzirom na kolicinu posla smatra da ovo nije nacin.
 
Jelena Ivković je istakla da NVO vec duguje advokatu 10 000 €, da se ocekuju zahtjevi za Visnjevo koji će kostati priblizno 15 i 20  hiljada €,  da  mjesecni troskovi organizacije iznose 3000 €, i da se ocekuju troskovi buducih preklapanja.
Branko Strahinja je jos jednom zamolio članove da razmisle o ovakvoj odluci, bas iz razloga planiranih troskova koje je iznijela poslovna sekretarica NVO.
Labud Mihović je trazio da se o predlogu glasa na ovom sastanku.
 
Medju članovima odbora je nastala žučna rasprava, nakon koje je Djuro Ljubanović dao predlog da se glasanje ostavi za sledeci sastanak , da se prikupe informacije o ovakvom projektu, da se ne bi pravila podjela medju članovima.
 
Branko Strahinja je rekao da ovakav predlog  nece staviti na glasanje pred članove odbora, ali ima predlog da se sazove skupština.
ÄŒlanovi nisu glasali ni o jednom predlogu , te se sastanak završio.
 
< Prethodno   Sledeće >