• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home arrow Vijesti arrow Zapisnik sa 19-te sjednice
Zapisnik sa 19-te sjednice E-pošta
11.09.2015
NVO „Jaz-Mrčevo polje“
Lastva Grbaljska
Broj: 26/15
11.09.2015. godine
 
 
ZAPISNIK SA DEVETNAESTE SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA NVO ''JAZ-MRÄŒEVO POLJE''
U prostoriji NVO,dana 11.09.2015. god. sa početkom u 19h.
 
Dnevni red:
 
1. Usvajanje zapisnika sa prethodnog sastanka
2. Zakazivanje Skupštine
3. Izvjestaj advokata
4. Zakupci
5. ÄŒišÄ‡enje kanala Jaz
6. Razno
 
Sastanku je prisutno 9 članova upravnog odbora ,te kvorum za raspravu I odlučivanje  postoji.
Sastanak vodi Predsjednik NVO Ilija Bućin.
1. Usvajanje zapisnika sa prethodnog sastanka
 
Jednoglasno je usvojen zapisnik sa prethodnog sastanka odrzanog 02.07.2015. godine.
 
2. Zakazivanje Skupštine
 
Kako je Upravni odbor usvojio finansijski plan za 2015 godinu, stvorila se potreba za zakazivanjem Skupštine NVO. Advokat Ivo Ilić će u sledećoj tačci dnevnog reda objasniti trenutnu situaciju vezanu za knjizenje vlasnika, o kojoj ce se takodje obavijestiti i Skupština.
 
 
3. Izvjestaj advokata
 
Ivo Ilić je obavijestio prisutne da je predao skore sve zahtjeve za promjenu upisa u Ko Visnjevo, te da je obradom tog dijela Mrčevog polja uvidio da je dio zemljista koje se nalazi iznad Jaške rijeke, u podnozju brda, takodje vraceno Zapisnicima o Poravnanju. Taj dio zemljista se sada vodi na Opštinu Kotor, te se isto ne moze potrazivati Upravnim postupkom već sudskim sporom. Problem vezan za pomenuto zemljiste je taj sto trasa podvodnog energetskog kabla upravo prolazi tim dijelom, i on ne moze sa sigurnoscu reci da li  trasa obuhvata zemljiste. U slucaju da trasa prolazi tuda, zemljiste bi bilo obezvrijedjeno, te on predlaze podnosenje privremene mjere zabrane koriscenja.
Dragan Buzdovan je da predlog da se organizuje sastanak sa Predsjednikom Opštine Kotor kako bi ga upoznali sa ovom problematikom.
Kako bi se sprijecio prolazak kabla kroz privatno zemljiste, dogovoreno je da sekretar NVO kontaktira Elektroprenos Crne Gore, te zatrazi sastanak sa ljudima koji rade na postavljanju kabla da bi uporedili mape i sprijecili eventualne probleme.
Advokat je predlozio da se Skupština upozna i sa aktivnostima Predsjednika i članova NVO vezanih za predlog promjene Zakona o Eksproprijaciji, odnosno da se ljudi upozore i informisu o mogucim posledicama promjena Zakona.
Dusan Kunjić smatra da se Skupština treba obavijestiti i o nacrtu Zakona o crkvama.
Dragan Buzdovan smatra da se na Skupštini treba donijeti odluka da se pokrene problematika Gradsko Gradjevinskog zemljista.
Ivo Ilić je kazao da grbaljske crkve imaju zemljiste u Mrčevom polju , te da je NVO o tome i obavijestio nadlezne , medjutim receno je da će crkve samostalno voditi postupak. Što se tiče gradsko gradjevisnkog zemljista, advokat je rekao da je geodetski nalaz za taj dio vec uradjen, i da se priprema dokumentacija o vlasnistvu na tom dijelu. Kako na tom dijelu zemljista postoje problematicni predmeti u smislu vlasnistva odnosno svojine, obavijestio je prisutne da će se nakon detaljne pripreme dokumentacije, morati obaviti razgovori sa vlasnicima koji imaju probleme . Na taj nacin bi dobili jednu odluku o podjeli vlasnistva u tom dijelu zemljista, koju bi podnijeli Katastru i tako rijesili problem Gradsko Gradjevinskog zemljista. Obavijestio je prisutne da se taj dio zemljista ne moze vracati pojedinacno, jer u Zapisnicima o poravnanju za odredjene cestice zemljista koje se nalaze u GG pise da nisu predmet povracaja.
Takodje, advokat je predlozio da se pozovu svi vlasnici zemljista da potpisu da su u saglasnosti sa svim sto je NVO uradila, odnosno da se na taj nacin iskristalise tacan broj clanova NVO.
 
4. Zakupci
 
Sekretar NVO je obavijestila o trenutnom stanju sa plaćanjima kirija zakupaca, a Dusan Kunjić je obavijestio o dugovanjima za struju.
 
5. ÄŒišÄ‡enje kanala Jaz
 
Predstavnik mjestana Jaza Nikola Marović je prisustvovao na sastanku odrzanom u Opštini Budva i tada je razgovarano o problemu poplava u tom dijelu, odnosno o ciscenju kanala kako bi se izbjegle poplave.
 Kako se Predsjednik Opštine Budva promijenio, stvorila se potreba da se nov predsjednik upozna sa ovom problematikom.
Takodje, članovi smatraju da se nov Predsjednik Opštine Budva mora upoznati i sa Ugovorom o zakupu zemljista.
Odlučeno je da sekretar NVO stupi u kontakt sa predstavnicima Opštine,  te zakaze sastanak sa Predsjednikom. Sastanku će prisustvovati Ilija Bucin kao Predsjednik, i članovi Luka Tucevic i Dragan Buzdovan.
 
6. Razno
 
Sekretar NVO Jelena Ivković je obavijestila prisutne o troskovima nastalim u periodu izmedju odrazavanja sastanaka, kao i o preduzetim radnjama vezanim za knjizenje vlasnika. Naime, geometrima je na obradu predata dokumentacija za gornji i donji dio KO Visnjeve, kao i dokumentacija za parcele 1,3 i 5 Ko prijevor II oko koje se spore Opština Kotor i Budva,  Za taj posao je dogovorena cijena od 18 € po cestici zemlje.
Takodje, obavijestila je prisutne da je doslo do novih knjizenja vlasnika , odnosno uknjizeno je 25 predmeta koje je obradjivao advokat Ivo Ilić, sto otprilike obuhvata 65 vlasnika i 70 000 m2. Sto se tice predmeta koje je obradjivala adv. Kancelarija Prelević, uknjizena su 4 nova predmeta i 12 dopunjenih.
 
Turisticka agencija “Explorer” iz Kolasina se obratila sa zahtjevom da im se dozvoli promo voznja cetvorotockasa po Mrčevom polju. S obzirom da je cijelo Mrčevo polje pod zakupom Opštine Budve, odluceno je da NVO nema nista protiv takve manifestacije, te se upucuju da se sa istom molbom obrate Opštini Budva. Takodje, napominje se da se u polju nalaze divlje i polu-divlje zivotinje te da NVO ne prihvata nikakvu odgovornost .
Obavezuje se Dusan Kunjić da kontaktira preduzeća koja se bave obradom kamena, i ponudi im da ociste rijeku, odnosno potok i da za uzvrat uzmu sav materijal.  
 
< Prethodno   Sledeće >