• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home
IZVJESTAJ O RADU NVO JAZ MRCEVO POLJE E-pošta
04.04.2016

NVO „Jaz-Mrčevo polje” već 6 godina radi na povraćaju zemljista u Mrčevom polju,  odnosno ispravci upisa prava svojine na istom. Kao Predsjednik NVO od marta mjeseca 2015. godine, osjećam potrebu da Vas izvijestim o trenutnom stanju u radu nase organizacije.

Naime, shodno ugovoru o zastupanju u povraćaju zemljišta u Mrčevom polju, pravni zastupnik  je obradio i predao na knjiženje zahtjeve kojima je pokrio KO Prijevor I, KO Prijevor II i KO Višnjevo.

 
U pogledu zemljišta koje se vodi kod Uprave za nekretnine PJ Budva pod KO Prijevor I i KO Prijevor II, organizacija je za svoje članove, preko svog pravnog zastupnika, zatražila knjiženje prava susvojine na predmetnom zemljištu. U tu svrhu su obraÄ‘ena i predata na knjiženje sva poravnanja kojima je vraćeno zemljište u KO Prijevor I i KO Prijevor II bivšim vlasnicima. Površina koja je obraÄ‘ena i na koju se traži upis prava susvojine, odnosno površina koja je bivšim vlasnicima vraćena zaključenim poravnanjima iznosi oko 730.000 m2. Ova površina je obraÄ‘ena od strane sadašnjeg pravnog zastupnika i u nju ne ulazi površina prethodnog pravnog zastupnika „AK Prelević“. Postupajući po podnijetim zahtjevima Uprava za nekretnine PJ Budva je obuhvatila sve predmete i donijela rešenja o knjiženju. Na navedena rešenja Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore, kao zastupnik države je izjavio žalbu. Nakon provedenog drugostepenog postupka pred Ministarstvom finasija potvrÄ‘eno je oko 80% rešenja katastra što u potpunosti, što djelimično, pored toga ima predmeta za koje još uvijek nije odlučeno u drugom stepenu, kao i predmeta gdje je Ministarstvo finansija uvažilo žalbu predstavnika države i za koje će morati da se ponovi postupak.
 
Dio predmetnog zemljišta po novom kat. operatu odgovara KO Glavati i na istom su upisana izvjesna fizička i pravna lica kao vlasnici, pa će se taj dio potraživati pred sudom.
 
U pogledu dijela zemljišta koje se nalazi na skretanju za plažu Jaz, a koje je obuhvaćeno Odlukom Opoštine Budva o povraćaju istog bivšim vlasnicima takoÄ‘e se vode upravni i sudski postupci. Upravni postupak se vodi pred Upravom za nekretnine PJ Budva i odnosi se na dio zemljišta koji je obuhvaćen odlukom opštine o povraćaju, a koji po novom kat. operatu odgovara zemljištu na kojem su upisani bivši vlasnici. Postupajući organ u pogledu ovog dijela zemljišta još uvijek nije donio bilo kakvu odluku. Za drugi dio predmetnog zemljišta vodi se sudski postupak, radi utvrÄ‘enja prava svojine protiv Opštine Budva, jer je na dijelu zemljišta vraćenog odlukom opštine, kako je prethodno objašnjeno, uknjižena upravo opština. Sudski postupci su i dalje u toku i vode se pred Osnovnim sudom u Kotoru i Osnovnim sudom u Cetinju.
 
Zemljište koje se vodilo pod KO Višnjevo po starom kat. operatu je takoÄ‘e bilo predmet postupka o povraćaju poljoprivrednog zemljišta pred Upravom za nekretniene PJ Kotor. I u pogledu ovog zemljišta su zaključivana poravnanja na zapisnik o glavnoj raspravi sa bivšim vlasnicima. Predmetno zemljište je po starom kat. operatu znatno veće nego po novom kat. operatu, s toga jedan dio ovog zemljišta po novom operatu pripada KO Glavati, jedan dio KO Višnjevo, a jedan dio KO Prijevor I. Dio povraćajem obuhvaćenog zemljišta koje odgovara KO Višnjevo po novom kat. operatu je u potpunosti obraÄ‘eno, utvrÄ‘eni su idealni djelovi bivših vlasnika na osnovu zaključebnih poravnanja i podnijeti su zahtjevi za knjiženje katastru Kotor. Ukupno je obraÄ‘eno oko 450.000 m2. Zahtjevi za knjiženje su predati u maju 2015. godine, a postupajući organ još uvijek nije postupao po istima. U medjuvremenu odrzan je sastanak sa načelnikom Uprave za Nekretnine PJ Kotor gdje je dogovoreno da će se sa obradom predatih zahtjeva krenuti najkasnije krajem marta mjeseca tekuće godine. Dio predmetnog zemljišta koje po novom kat. operatu odgovara KO Glavati i KO Prijevor I, će biti predmet predstojećih postupaka, jer je dokumentacija pripremljena i nedavno je završen nalaz vještaka geodetske struke. Jedan dio ovog zemljišta odgovara novim kat. parcelama na koje su upisana izvjesna fizička i pravna lica, pa će se isti potraživati pred sudom.
 
Shodno svemu treba napomenuti i to da je u postupku koji se vodio pred Osnovnim sudom u Kotoru po tužbi NVO Jaz-Mrčevo polje, protiv firme Montepranco-Bokaprodukt, i firme Bokakomerc Radanovići, radi brisanja istih sa predmetnog zemljišta, sud je donio presudu kojom je usvojio tužbeni zahtjev u potpunosti i naložio brisanje navedenih firmi sa predmetnog zemljišta. Ova presuda je potvrÄ‘ena u drugostepenom postupku, kao i pred Vrhovnim sudom Crne Gore. Pravni zastupnik organizacije je podnio zahtjev za brisanje navedenih firmi Upravi za nekretnine PJ Budva, prilažući pravosnažnu presudu Osnovnog suda u Kotoru. Prema stavu ovog organa ova presuda se ne može provesti iz tehničkih razloga, ali nije se na tome stalo organizacija i dalje traži da se naÄ‘e način da se presuda provede kroz katastar i izbrišu neosnovano upisane firme.
 
Što se tiče predmeta koje je obradjivala Advokatska kancelarija Prelević stanje je sledeće:  od ukupno 100 predmeta( 250 vlasnika), 76 predmeta su završena, odnosno izvršena je uknjizba u Listovima nepokretnosti . Od pomenutih 76 zavrsenih predmeta, njih 17 su djelimicno zavrseni, odnosno fali uknjizba za jednu ili vise parcela.  Preostalih 24 predmeta se nalazi ili u Upravi za nekretnine Budva po ponovnom postupku ili u Ministarstvu Finansija Podgorica na drugostepenom odlucivanju, te u skorije vrijeme ocekujemo i njihovo rjesavanje. 
 
Takodje, organizacija je povodom inicijative Vlade Crne Gore o predlogu izmjena Zakona o eksproprijaciji , redovno ucestvovala na vise tribina u Tivtu, Petrovcu i Baru,  na poziv NVO „Nase Ognjiste“ i NVO „ Matica Boke“ iz Tivta. Na samim tribinama ucestvovali su članovi Upravnog odbora i predsjednik NVO „ Jaz-Mrčevo polje“, koji su aktivno uzeli ucesce u raspravi i iznijeli stav svojeg članstva koje je apsolutno protiv predloga izmjena Zakona o eksproprijaciji i istakli spremnost na svaki vid podrske u cilju zastite prava na privatnu svojinu gradjana. Tim povodom, 28,05,2015, godine u Baru u Dvorcu Kralja Nikole odrzana je tribina na kojoj su ucestvovali : NVO „Nase Ognjiste“, NVO „ Matica Boke“, NVO „Jaz-Mrčevo polje“, NVO „ Mogul“, NVO „ Tivatska antikorupcijska inicijativa“ , i Gradjanska alijansa , gradjani i brojni vlasnici privatne imovine cija su prava ugrozena sirom Crne Gore. Tom prilikom je donijeta Deklaracija o zastiti privatne svojine, koja je usvojena i potpisana od strane prisutnih gradjana i predstavnika NVO-a. Ovim putem zelimo da istaknemo zadovoljstvo zato sto je zajednicka borba urodila plodom, te je zbog toga Vlada primorana da privremeno povuce predlog izmjena Zakona o eksproprijaciji. Takodje, ovim putem obavijestavamo nase članove , odnosno vlasnike zemljista u Mrcevom polju, da će uze rukovodstvo NVO budno pratiti dalja desavanja vezano za eventualni izmjenjen predlog Zakona o eksproprijaciji i po potrebi pozivati clanstvo da nas podrzi u zajednickoj borbi za zastitu prava na privatnu svojinu.
 
          Takodje, u pogledu dijela zemljišta koje se nalazi u poljedjini plaže Jaz ( dio KO Prijevor I ),  odnosno, zemljišta koje u trenutku povraćaja 1992/93. godine nije bilo predmet povraćaja jer je bilo proglašeno za gradsko gradjevinsko zemljiste, prikupljena je dokumentacija za pripremne zahtjeve pred Upravom za Nekretnine PJ Budva, te predaju istih očekujemo do polovine aprila mjeseca 2016. godine.
 
          Povodom Javnih rasprava o Nacrtu prostornog plana posebne namjene obalnog područja crnogorskog primorja, koje su se odrzavale u svim primorskim opštinama u periodu od 26.01.2016. do 12.03.2016. godine , NVO je aktivno učestvovala u raspravama koje su bile odrzane u Kotoru i u Budvi, i na obije javne rasprave je izrazeno nezadovoljstvo pomenutim planom. Shodno tome, NVO „Jaz-Mrčevo polje” je 25.02.2016. godine putem maila i na arhivi Ministarstva Odrzivog razvoja i turizma Crne Gore predala primjedbe na Prostorni plan posebne namjene obalnog područja.  Ovim putem obaviještavamo naše članstvo da ćemo azurno pratiti situaciju i čekati odgovor nadleznog Ministarstva povodom naše primjedbe.
 
 
Predsjednik NVO „Jaz-Mrčevo polje”
Ilija Bućin
 
< Prethodno   Sledeće >

Trenutno posjeta

Glasanje

Ocjenite web sajt