• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home
Zapisnik sa 22. sjednice E-pošta
03.02.2016

ZAPISNIK SA DVADESET I DRUGE SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA NVO ''JAZ-MRÄŒEVO POLJE''

U prostoriji NVO,dana 03.02.2016. god.

sa početkom u 18h.

 

Dnevni red:

1. Usvajanje zapisnika sa prethodnog sastanka

2. Izvjestaj advokata

3. Početak Javne rasprave prostornog plana priobalnog podrucja

4. Matica Boke

5. Razno

Sastanku je prisutno 8 članova upravnog odbora ,te kvorum za raspravu I odlučivanje  postoji.
Sastanak vodi Predsjednik NVO Ilija Bućin.
 
 
1. Usvajanje zapisnika sa prethodnog sastanka
 
Jednoglasno je usvojen zapisnik sa prethodnog sastanka odrzanog 16.12.2015. godine.
 
2. Izvjestaj advokata
 
Advokat Ivo Ilić je obavijestio prisutne da smatra da je jedina adresa za rjesavanje problema Gradsko gradjevinskog zemljista u poledjini plaze Jaz Katastar Budve, jer je upravo ta institucija izdala rjesenja po kojem se svi vlasnici knjize u zajednickoj svojini. Takodje, smatra da jedino ZU moze biti osnov za trazenje povracaja zemljista, jer  pomenuto zemljiste na Poravnanjima nije predmet povracaja. Medjutim, problem potrazivanja preko ZU-a je taj sto se vlasnici prema poravnanjima i prema ZU u dijelu predmeta ne poklapaju, i to predstavlja najveci problem u ovoj situaciji. Smatra da treba iskoristiti cinjenicu sto su vlasnici upisani na tom zemljistu.
Takodje, smatra da NVO mora konstantno vrsiti pritisak na Katastar da bi se rijesio problem GG zemljista.
Advokat je istakao da postoji varijanta rjesavanja problema vlasnistva, na način da vlasnici spornih predmeta potpisu saglasnost da prihvataju vlasnicki udio od ½ na odredjenoj cestici, pa da se oni naknadno medjusobno dogovore.
Dragan Buzdovan je dao predlog da se uzme 5 cistih predmeta koji imaju GG zemljiste, i pripreme za predaju Katastru, i nakon toga da NVO vrsi pritisak. U isto vrijeme, smatra da Opštinu Budva treba obavijestiti da nece biti potpisivanja novog ugovora dok se ne rijesi GG zemljiste. Smatra da se GG zemljiste moze knjiziti djelimicno kao i poljoprivredno.
Advokat  smatra da treba prvo izvrsiti pritisak na Katastar , odnosno zakazati sastanak na kojem bi Uprava rekla na koji tacno nacin se treba potrazivati GG zemljiste, i da se treba insistirati na ZU-ovima. Smatra da je bolje i korisnije da se jedna od pet cijelih parcela preklopi i pokrije vlasnistvom i tako preda zahtjev za knjizenje.
Milan Bajković smatra da se u nasem drustvu ne moze nista uraditi bez snage i cuda, te misli da treba otici ili u Katastar ili u Opštinu i reci da nece biti potpisivanja Ugovora o zakupu dok se ne pocne sa rjesavanjem GG zemljista.
Dusan Kunjić smatra da nema vremena za cekanje i da  treba traziti da se Predsjednik Opštine Budva ukljuci.
Djuro Ljubanović smatra da NVO treba formirati komisiju koja će razgovarati sa načelnikom Katastra.
Poslije duze rasprave a vezano za GG zemljiste, odluceno je da se usvaja predlog Dragana Buzdovana, odnosno da se pripremi 5 cistih predmeta i preda u Katastar Budva, i onda da se vrsi pritisak.
 
3. Početak Javne rasprave prostornog plana priobalnog podrucja
 
Predsjednik Ilija Bućin je obavijestio prisutne da će se 04.02.2016. u 12h u Kotoru odrzati javna rasprava povodom Prostornog plana priobalnog podrucja. Upoznao je prisutne da je po nacrtu pomenutog plana samo za donji dio Mrčevog polja, odnosno GG zemljiste, ucrtano da su planirani turisticki kompleksi, dok je za gornji dio, odnosno za sadasnje poljoprivredno zemljiste, ucrtano da je  poljoprivredno obradivo zemljiste. Predsjednik je pozvao prisutne da prisustvuju raspravi u Kotoru i 15.02.2016. godine u Budvi, i napomenuo da će prisustvovati i  advokat Ivo Ilić.
Primjedbe i zalbe na nacrt Plana se mogu dostaviti do 24.03.2016. godine.
 
4. Matica Boke
 
Dragan Buzdovan je prisustvovao tribini NVO Matica Boke u vezi nacrta Zakona o izgradnji objekata i uredjenju prostora koja se odrzala 22.01.2016. godine u Petrovcu. Obavijestio je prisutne da su na pomenutoj tribini prisustvovale i druge nevladine  organizacije, s tim sto su se  ovom sastanku pridruzili i članovi Inzinjerske komore Crne Gore iz Podgorice. Istakao je da je ovaj pokret do sada uspjesno vratio 2 ili 3 zakona. U Nacrtu pomenutog plana je predvidjeno da drzava moze da izvrsi eksproprijaciju privatnog zemljista ukoliko postoji odredjen biznis plan za to zemljiste.
Na ovoj tribini je odluceno da ukoliko se ovakav nacrt Plana usvoji na Skupštini, blokirace se put duz cijelog Primorja. Istovremeno je receno da se prihvata ekspropirijacija privatnog zemljista po trzisnoj cijeni ukoliko se grade bolnice, put ili slicno. Poslije 7 dana iz Ministarstva odrzivog razvoja je stigao poziv za sastanak.
 
5. Razno 
 
Jednoglasno je odluceno da se zakupcu prostorije broj 3, Bojanu Markoviću, dozvoli uljepsavanje fasade prostorije koju iznajmljuje, kao i postavljanje nadstresnice iza objekta da bi skladistio djelove za automobile koje popravlja, a sve to o njegovom trosku.
 
Jelena Ivković je obavijestila prisutne da  je prethodnih dana  kontaktirao pravnik advokatske kancelarije Prelević vezano za Ugovore o zastupanju koje je ta kancelarija potpisala sa vlasnicima zemljista u Mrčevom polju. Naime, u pomenutim ugovorima postoji stavka po kojoj je vlasnik zemljista nakon zavrsetka posla duzan prepisati 1 % vracenog zemljista advokatskoj kancelariji. Advokastka kancelarija Prelevic je zahtjevima obuhvatila oko 400 hiljada m2, odnosno  100 predmeta, te sada treba za pomenuti 1 % predati jos 100 zahtjeva za prepisivanje zemljista u njihovo vlasnistvo. Pravnik pomenute kancelarije je istakao da je to za njih ogroman posao, te imaju predlog da pojedinacno od svakog vlasnika kojem je zavrseno knjizenje traze da umjesto prepisivanje zemljista, vlasnik plati taj 1% po cijeni od 10 ili 15 eura, i to na vise mjesecnih rata. On je istakao da advokatska kancelarija zeli samo da cuje misljenje NVO o ovakvom predlogu.
Labud Mihovic je istakao da NVO ima moralnu obavezu prema vlasnicima zemljista cije je predmete obradjivala kanc Prelevic, jer oni koje je obradjivao advokat Ivo Ilić nemaju nikakvu obavezu, ni da daju postotak ni da daju novac. Smatra da mi kao NVO treba da platimo u ime vlasnika, te je istakao da ponudimo kancelariji Prelevic da NVO plati 1% za sve vlasnike, sto bi iznosilo 4000 kvadrata po cijeni od 3 eura, odnosno 12000 €. Ostali članovi UO su se slozili sa ovim predlogom.
Mjestani Jaza, Nikola Marović, Kruta Goran i Kunjic Radmila su prethodnih dana trazili da se clanovi NVO sastanu sa njima, zbog kanala i u vezi bilo kog drugog odlucivanja vezano za Jaz. 
Odluceno je da se odrzi sastanak sa mjestanima Jaza i da se na taj sastanak pozove i predstavnik MZ Jaz.
 
< Prethodno   Sledeće >

Trenutno posjeta

Glasanje

Ocjenite web sajt