• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home
Zapisnik sa 64. sjednice E-pošta
22.10.2018
NVO „Jaz – Mrčevo polje“
Lastva grbaljska bb
Broj: 197/18
22.10.2018. godine
 
 
ZAPISNIK SA 64. SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA NVO ''JAZ-MRČEVO POLJE''
U prostoriji NVO, dana 22.10.2018. godine, sa početkom u 19h         
 
 
Dnevni red:
 
1.     Informacije u vezi sastanka s vlasnicima zemljišta na Jazu
2.     Diskusija oko predloga ugovora
3.     Razno
 
Sastanku je prisutno 10 članova Upravnog odbora, te kvorum za raspravu i odlučivanje  postoji.
Sastanak otvara i vodi Predsjednik NVO Ilija Bućin.
 1.     Predsjednik saopštava članovima Upravnog odbora, informacije o održanom sastanku sa vlasnicima zemljišta u zaleđini plaže Jaz
Pravni zastupnik Ivo Ilic izlaže trenutnu situaciju, poznatu članovima UO o imovinsko-pravnom stanju na zemljištu i hronologiju dešavanja oko istog, sa čemu su na sastanku održanom 13.10.2018. godine obaviještne i porodice “vlasnici zemljišta” .Takođe iznosi stav o dosadašnjim aktima Ministarstva finansija i izvještaju komisije za izlaganje i napominje koliko je teško pokrenuti sudske postupke, zbog velikog broja vlasnika i neophodne dokumentacije, kao i velikog broja ljudi koji su uknjiženi na tim parcelama. Dok je veoma mali broj ljudi, koji po starim zemljišnim knjigama su vlasnici. Shodno tome, postoje i čestice na kojima pretenduje samo jedna porodica, “čiste čestice”, te da bi se možda trebalo pokrenuti neki broj postupaka, koji ima najbolju dokumentaciju i da su zemljišne knjige jedini osnov za tužbu.
 
2.     Predsjednik je vlasnicima zemljišta na sastanku izložio i trenutno stanje s opštinom Budva, odnosno o pregovorima koji su vođeni i da je bitan uslov  za moguće zaključenje ugovora rok ugovora, te da opština insistira da se ugovor zaključi na pet godina, itd. Takođe izložio je i na koji način bi se zaštitili interesi vlasnika ovim ugovorom, te u slučaju eventualnog knjiženja na zemljištu, na koji način bi mogli raspolagati svojim pravom. Predsjednik je saopštio i povratne informacije date od “vlasnika zemljišta” i njihovo viđenje trenutnog stanja na zemljištu, odnosno da ne očekuju da se zemljište vrati najmanje nekih tri godine. Predsjednik takođe saopštava i da je i iznos  novca po ugovoru o zakupu i neophodan radi i daljeg rada, knjiženja na zemljištu u polju, kao i mogućih tužbi za tzv.gradsko građevinko zemljište.
Predsjednik članovima skreće pažnju na pojedine odredbe ugovora, cijenu zakupnine na godišnjem nivou itd.
Član UO, gospodin Labud Mihović predlaže da shodno zastupljenosti naših članova, može se zatražiti i veći iznos zakupnine za našu organizaciju, s obzirom da je neophodno radi plaćanja stručnih lica i rada organizacije.
Član UO, gospodin Dragan Buzdovan predlaže da se pothitno zatraži sastanak kod Ministra finansija i da uporedo može se pokrenuti sudski postupak. Takođe smatra da je pet godina dug vremenski period i da ne treba dati zemljište u zakup. Sa svime iznijetim od strane Dragana Buzdovan se slaže i član UO, gospodin Luka Tučević.
Član UO, gospodin  Marko Parapid, saopštava da on nije bio za period od 5 godina, ali s obzirom da su sudski postupci dugi, i na sve izloženo na prethodnom sastanku, da je ugovor najbolje rješenje, odnosno izvor prihoda finansiranja budućih postupaka.
Član UO, gospođa Elza Janović, smatra da je najbitnije da se zemljište vrati, pa makar to bilo i za pet godina.
Član, UO, gospodin Stevan Midorović, smatra da su im vlasnici olakšali posao i da s obzirom da su se oni izjasnili u pravcu zaključivanja, te da je on da se zaključi ugovor s opštinom Budva. Ostali članovi Uo su takođe diskutovali i iznijeli svoje mišljenje o predlogu ugovora s opštinom.
Članovi UO su donijelu odluku da se zaključi ugovor s opštinom Budva na period od pet godina, te da se pošalje dopis predsjedniku za održavanje sastanka. Dva člana UO, Dragan Buzdovan i Luka Tučević su  bili protiv.
 
3.     Razno
Članovi UO donijeli odluku da se zamijene prozori u kancelariji NVO.
Službenica NVO iznijela da je kontaktirala geodetu za preklop u KO Višnjevo i da je on i dalje  u radu i da mu treba još vremena.
Advokat saopštava da treba angažovati geodetu da se uradi identifikacija za putni pojas.
Članovi UO donose odluku da se angažuje geodeta da uradi identifikacija zemljišta koje priprada putnom pojasu. Takođe i da se uradi dodatni nalaz za KO Glavati, za čestice koje nisu obuhvaćene dosadašnjim tužbama.
Advokat izvještava članove UO o okončanim sudskim predmetima, odnosno pravnosnažni i o predmetima koji su i dalje u postupku. Saopštava i da bi mogao pokrenuti i postupke naknade štete za lica kojima je zemlja vraćena, a odgovara dijelu rijeke, te da je neophodno prvo prikupiti dokumentaciju, pa pristupiti istome.
Odluka da se kupi štampač za kancelariju i da se angažuje neko lice da odradi memorandum firme.
Članovi UO diskutovali i o zakupcima koji imaju veći iznos duga, odnosno o njihovim uplatama.
 
< Prethodno   Sledeće >

Trenutno posjeta

Glasanje

Ocjenite web sajt