• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home arrow Dopisi arrow Pismo g.Micu Orlandicu - 14.05.2009.
Pismo g.Micu Orlandicu - 14.05.2009. E-pošta
27.12.2009

UPRAVA ZA NEKRETNINE CRNE GORE

N/R gospodinu Miću Orlandiću

Opštine Kotor i Budva još nijesu okončale svoju obavezu vraćanja poljoprivrednog zemljišta bivšim vlasnicima u Mrčevom Polju. Istina, Opština Budva je započela postupak vraćanja, saglasno zakonu o vraćanju ranijim vlasnicima poljoprivrednog zemljišta iz društvene svojine. MeÄ‘utim, nakon donesenih rješenja o poravnjanju ranijim vlasnicima, u katastru nije naznačeno koliko je kojem vlasniku vraćeno metara kvadratnih zemljišta. Nekoliko godina nakon vraćanja zemljišta ranijim vlasnicima, u katastar Opštine Budva, na zemljište koje je u postupku vraćeno, upisuju se kao vlasnici nama nepoznate firme (Montepranzo, Bokakomerc) i drugi.

Pošto se radi o grubom kršenju Zakona i ne zakonitom upisu u katastar, na osnovu pravnih poslova koji su u smislu člana 19. Zakona o vraćanju zemljišta, ništavni.

Napominjemo, da je Opština Budva sa ranijim vlasnicima poljoprivrednog zemljišta, preko NVO „Jaz – Mrčevo Polje“ koja zastupa njihove interese, zaključila ugovor o zakupu, i obavezala se da u roku od godinu dana okonča postupak vraćanja zemljišta i upiše ranije vlasnike u katastar.

S’ obzirom da su i dalje u katastru na zemljište bivših vlasnika upisane razne firme, a mi nijesmo u mogućnosti da u dogovoru sa Upravom za nekretnine – područna jedinica Budva i Kotor izvršimo brisanje nezakonito upisanih „vlasnika“ i upišemo sve ranije vlasnike, Molimo Vas da nas primite, date odgovarajuće stručne savjete i pomognete da se cijeli postupak oko vraćanja poljoprivrednog zemljišta okonča na zakoniti način.


Očekujemo takoÄ‘e da će nas Vašim posredovanjem primiti i direktori i druga ovlašÄ‡ena lica Uprave za nekretnine – područnih jedinica Budve i Kotor.


Napominjemo da vlasnici zemljišta ne žele i neće biti smetnja razvojnim planovima opština Kotor i Budva i Republike Crne Gore u Mrčevom Polju na potezu od Jaza do Lastve Grbaljske.


TakoÄ‘e, imamo slobodu, G-dine direktore, da Vas zamolimo da se lično zauzmete u cilju zakonitog i efikasnog rješenja predmetnog problema.


NVO „Jaz – Mrčevo Polje“

Predsjednik Branko Strahinja

 

Predsjednik Odbora

Dragan Buzdova

 
< Prethodno   Sledeće >