• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home arrow Dopisi arrow Pismo Predsjedniku Vlade CG g-dinu Milu Djukanovicu - 09.04.2009.
Pismo Predsjedniku Vlade CG g-dinu Milu Djukanovicu - 09.04.2009. E-pošta
27.12.2009
VLADA REPUBLIKE CRNE GORE
N/R PREDSJEDNIKU G-DINU MILU ĐUKANOVIĆU


Zemljište na potezu od Jaza do Lastve Grbaljske ekspropriisano je 1965. godine. Razlog ekspropriacije je bio tzv. opšti inters, koji se temeljio na osnivanju preduzeća (zadruge) „BOKA“ –Radanovići, odnosno privoÄ‘enja ovog zemljišta poljoprivrednoj namjeni.
Nakon prestanka djelatnosti preduzeća „BOKA“ prestao je i razlog zbog koga je i izvršena ekspropriacija, tako da je, logično, zemljište vraćeno vlasnicima od kojih je ekspropriisano. Ovo je, razumije se, bilo u skladu sa važećim zakonom.
MeÄ‘utim, 1998. godine prilikom diobenog bilansa bivšeg preduzeća „R.O. BOKA“, osnovane su dvije firme, i to: preduzeće „MONTEPRANZO-BOKAPRODUKT“ i preduzeće „BOKAKOMERC“.
Kako smo obaviješteni na ova dva preduzeća prenijeto je oko 800000 m2 zemljišta u Mrčevom Polju, iako je ta zemlja prethodno vraćena bivšim vlasnicima. Na ovaj način pokušano je da se protivpravno oduzme od pravih vlasnika zemljište koje im je već bilo vraćeno. Zbog toga ovakav postupak ne samo da je suprotan zakonu već je protivan načelima, savjesnosti i poštenja.
Vlasnici zemljišta u Mrčevom Polju, preko posebnog Odbora koji su formirali, usaglasili su stavove o svim bitnim imovinskim odnosima sa nadležnim organima Opštine Budva, te je u toku postupak pravno-tehničkih radnji vezanih za potpuno uknjiženje svih pravih vlasnika.
Posebno napominjemo da ćemo hitno preduzeti sve pravne radnje i druge dozvoljene mjere kako bismo spriječili nezakonite tendere, za prodaju navedenih preduzeće u kojima je Republika Crna Gora većinski vlasnik. Predpostavljamo da Republika nije bila upućena u očigledne špekulacije ovih preduzeće.
Naročito ističemo da Grbljani-vlasnici zemljišta neće ni u najmanjoj mjeri biti smetnja za realizaciju svih planiranih razvojnih rješenja u zaleÄ‘u plaže Jaz, s’ tim što, normalno, traže da se u punoj mjeri poštuju njihova vlasnička prava.
U očekivanju da će se svi sporni odnosi u vezi zemljišta u zaleÄ‘u Jaza riješiti na pravedan i zakoniti način, koristimo priliku da Vas srdačno pozdravimo.


Predsjednik Odbora za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa
Mrčevo Polje – Jaz
Dragan Buzdovan

Dostavljeno:
  • Predsjedniku tenderske komisije
  • MONTEPRANZ-BOKAPRODUKT-u
 
< Prethodno   Sledeće >